Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä keskusteli fossiilittoman liikenteen tiekartasta ja kiertotalousohjelmasta

Ympäristöministeriö
21.10.2020 16.08
Tiedote

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kuuli keskiviikkona fossiilittoman liikenteen tiekartan valmistelutilanteen sekä keskusteli tarvittavista toimenpiteistä. Ministerityöryhmä sai myös tilannekatsauksen kiertotalouden strategisen ohjelman valmistelusta.

Hallitusohjelman mukaisesti liikenteen päästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Fossiilittoman liikenteen tiekartassa esitetään konkreettiset keinot hallitusohjelman tavoitteen saavuttamiseksi sekä muodostetaan polku kohti päästötöntä liikennettä 2045. Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä keskusteli eri toimenpiteiden vaikutusarvioista, sosiaalisesta ja alueellisesta oikeudenmukaisuudesta sekä jatkovalmistelusta.

”Meillä on nyt yhteinen tietopohja eri toimenpiteiden tehokkuudesta. Selvää on, että tarvitaan laajaa toimenpiteiden kirjoa päästöjen puolittamiseksi oikeudenmukaisella tavalla. Työ jatkuu nyt toimenpiteiden valitsemiseen”, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sanoo.

Tiekartan linjaukset tuodaan ministerityöryhmän keskusteluun vielä lähiviikkoina. Tiekartan on määrä valmistua alkuvuodesta 2021. Merenkulun ja sisävesiliikenteen sekä ilmailun päästöjen vähentämisestä on tarkoitus tehdä erilliset periaatepäätökset.

Kiertotalousohjelman valmistelu loppusuoralla

Ministerityöryhmä sai myös tilannekatsauksen kiertotalouden strategisen ohjelman valmistelusta. Ohjelman tavoite on hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta talouden perustana vuoteen 2035 mennessä. Ohjelmaehdotuksen on määrä valmistua tämän vuoden lopussa. Ohjelmaehdotuksen valmistuttua poliittista linjausta edellyttävät mm.  luonnonvarojen käyttö, verotuksen mahdollisuudet edistää kiertotaloutta sekä ohjelman linkitys EU:n elpymisinstrumentin kansalliseen toimintasuunnitelmaan. 

Talouden ja ympäristön näkökulmasta ongelmana on materiaalien haaskaus. Suomen materiaalivirroista säilyy kierrossa vain seitsemän prosenttia. EU-tasolla keskimäärin 12 prosenttia materiaaleista kiertää. Ohjelmassa etsitään keinoja parantaa resurssitehokkuutta sekä korvata digitalisaatiolla, uusilla toimintamalleilla ja palveluilla materiaalien käyttöä.  

”Meidän on asetettava kunnianhimoiset ja konkreettiset tavoitteet kiertotaloudelle. Työn tueksi tarvitaan erilaisia ohjauskeinoja, esimerkiksi verotusta”, ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän tehtävänä on ohjata hallitusohjelman toteuttamista hiilineutraalisuustavoitteen edistämisen, hiilinielujen vahvistamisen sekä ilmasto- ja energiapolitiikan päätöksenteon osalta sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja kansainvälinen kilpailukyky huomioiden.

Lisätietoja:

Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, p. 050 414 1682, [email protected]