Hyppää sisältöön
Media

Ikäystävällinen asuminen sai vauhtia valtion avustamilla paikallisilla ja alueellisilla kehittämishankkeilla

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 24.4.2023 10.53
Uutinen

Ympäristöministeriön kolmivuotinen ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelma päättyi viime vuoden lopulla. Sen avustuksilla toteutettiin 57 kunnan, kuntayhtymän ja hyvinvointialueen hanketta. Owal Groupin laatiman arvioinnin perusteella hankkeet ovat lisänneet käytännön osaamista ja ne koettiin erittäin hyödyllisinä. Yhteistyötä on edelleen vahvistettava esimerkiksi hyvinvointialueiden ja kuntien välillä.

Hankkeet edistivät toimenpideohjelman tavoitteita monin tavoin. Ikääntyneiden asumisen hankkeilla tavoiteltiin lisää ennakointia ja varautumista ikääntyneiden asumistarpeisiin, jotka kasvavat entisestään väestön ikääntyessä. Hankkeet edistivät asuntokannan korjaamista, kehittivät ikääntyneiden asumisratkaisuja ja asuinympäristöjen ikäystävällisyyttä sekä vahvistivat asumisen yhteisöllisyyttä.

Kuntien ja hyvinvointialueiden viranhaltijoiden tietoisuuden kasvaminen ikääntyneiden asumisesta on yksi keskeinen tulos. Hankkeiden tulokset siirtyvät käytäntöön henkilöstön osaamisen, syntyneiden aineistojen ja erityisesti asumiseen, asuinympäristöihin ja ikääntyneiden asumisen varautumiseen kehitettyjen ratkaisujen ja suunnitelmien kautta.

Myös kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyötä vahvistettiin ikääntyneiden asumisen kysymyksissä. Arvioinnin mukaan ikääntyneiden asumiseen ja asumispalveluihin liittyvässä yhteistyössä on vielä paljon epäselvyyttä. Yhteistyörakenteiden ja toimintatapojen vahvistaminen hyvinvointialueiden ja kuntien välillä onkin hyvin tärkeää tulevina vuosina. Ikääntyneiden asumisen kehittäminen kunnissa ja hyvinvointialueilla hyötyisi myös pitkäjänteisestä valtion rahoituksesta.

Lisää aiheesta

Lisätietoja

Jeremias Kortelainen
toimitusjohtaja
Owal Group Oy
p. 040 758 5893
[email protected]

Raija Hynynen
asuntoneuvos
p. 0295 250 093
[email protected]