Hyppää sisältöön
Media

Hiilihelppi antaa vinkkejä asumisen hiilijalanjäljen pienentämiseksi

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 23.4.2021 15.32
Uutinen

Juuri julkaistu Hiilihelppi – joka kodin ilmastovinkit -palvelu tarjoaa helppoja vinkkejä ja keinoja, joilla jokainen meistä voi pienentää omaa asumisen hiilijalanjälkeään ja vaikuttaa siten ilmastonmuutokseen, luonnonvarojen riittävyyteen ja luonnon monimuotoisuuden säilymiseen.

Valitsemalla asuinpaikan ja talotyypin Hiilihelpin käyttäjä saa juuri hänelle valikoidut vinkit ilmastoystävälliseen asumiseen.

”Asumisesta syntyy noin neljännes meidän suomalaisten hiilijalanjäljestä. Siksi on tärkeää, että tarjolla on pureskeltua tietoa keinoista, joilla omia asumisen päästöjä voi pienentää - asuipa sitten kaupungissa tai maaseudulla, pientalossa tai kerrostalossa. Ympäristöystävälliset ratkaisut usein myös parantavat asumismukavuutta ja sopivat hyvin kukkarolle”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Sivusto antaa monipuolisesti tietoa ja keinoja kestäviin asumistapoihin, energiatehokkuuteen, uusiutuvien energianmuotojen käyttöön sekä vaikuttamiseen. Hiilihelppi kokoaa vinkkejä myös asunnonhankkijalle, remontoijalle, rakentajalle  ja kesämökkiläiselle.

Erilaisilla asuinpaikoilla ja talotyypeillä on omat ratkaisunsa ympäristökriisin hillitsemiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Usein ympäristöystävälliset valinnat myös parantavat asumisen laatua ja pienentävät kustannuksia. Hiilihelpissä itselle sopivat keinot ja vinkit voi koota omaksi muistilistaksi ja jakaa ne vaikka eteenpäin inspiraatioksi muillekin.

Ilmastonmuutos etenee, luonnonvarat ehtyvät ja lajikato kiihtyy huolestuttavalla vauhdilla. Elämäntapamme eivät ole kestävällä tasolla. Vaikka tilanne on vakava, on paljon vielä korjattavissa – asumisen mukavuudesta ja kustannuksista tinkimättä. Tarvitaan sekä pieniä että suuria tekoja niin kuluttajan arjessa kuin globaalissakin mittakaavassa.

Hiilihelpin vinkeillä asumisen hiilijalanjälkeä on helppo pienentää.

Hiilihelppi on Suomen luonnonsuojeluliiton julkaiseman Suomen Luonto -lehden, ympäristöministeriön ja Sitran toteuttama verkkopalvelu.

Lisätietoja:

yliarkkitehti Harri Hakaste, ympäristöministeriö, p. 0295 250 074, [email protected]