Hyppää sisältöön
Media

EU:n ympäristöministerit valmistautuvat YK:n Montrealin luontokokoukseen ja Egyptin ilmastokokoukseen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 21.10.2022 9.24
Tiedote

EU:n ympäristö- ja ilmastoministerit kokoontuvat 24.10. Luxemburgiin, jossa ministerit keskustelevat EU:n neuvottelutavoitteista sekä Montrealin joulukuussa järjestettävään YK:n luontokokoukseen että Egyptin Sharm el-Sheikhissä marraskuussa pidettävään YK:n ilmastokokoukseen. Ympäristöneuvoston on tarkoitus hyväksyä päätelmät, jotka muodostavat EU:n neuvottelutavoitteet YK-kokouksiin. Suomea Luxemburgissa edustaa valtiosihteeri Terhi Lehtonen.

”Kansainvälistä työtä ilmastokriisin torjumiseksi on välttämätöntä jatkaa jännittyneestä kansainvälisestä tilanteesta huolimatta. Samalla luonnon monimuotoisuuden nopea hupeneminen on pysäytettävä. Montrealin YK-kokouksessa on löydettävä yhteisymmärrys, jonka avulla luontokato pysäytetään maailmanlaajuisesti. Kokous voi olla samalla tavalla käänteentekevä hetki kuin Pariisin ilmastosopimus oli ilmastotyön kannalta”, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo sanoo.

Montrealin luontokokouksessa (COP15) on tarkoitus tehostaa YK:n biodiversiteettisopimuksen toimeenpanoa. Osapuolet neuvottelevat uusista kansainvälisistä luonnon monimuotoisuutta koskevista tavoitteista, joiden avulla pysäytetään luonnon köyhtyminen ja käännetään luonnon monimuotoisuus elpymisuralle. Tavoite on hyväksyä neljä pitkän tähtäimen päämäärää sekä 22 tavoitetta, jotka tukevat päämäärien saavuttamista. Päämäärät ja tavoitteet koskevat muun muassa luonnon monimuotoisuuden suojelua, ympäristölle haitallisten tukien uudelleenkohdentamista, määrällisiä ennallistamistavoitteita sekä geenivarojen käytöstä saatavia hyötyjä.

””Tarvitsemme kunnianhimoisia, määrällisiä ja mitattavia tavoitteita tulevalle vuosikymmenelle luontokadon pysäyttämiseksi ja luontopositiivisuuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä. Suojelun ja ennallistamisen lisäksi tarvitsemme luonnon monimuotoisuuden huomioimista kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Suojelun ja ennallistamisen lisäksi tarvitsemme valtavirtaistamista eli luonnon monimuotoisuuden huomioimista kaikilla yhteiskunnan osa-alueita”, Ohisalo painottaa.

Egyptin ilmastokokouksessa (COP27) jatketaan työtä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi.

”Lämpeneminen on yhä mahdollista hillitä alle 1,5 asteen, mutta nykytoimilla emme ole sillä uralla. Etenkin maailman suurilta talouksilta tarvitaan tiukempia tavoitteita ja nopeampia ja vaikuttavampia ilmastotoimia”, Ohisalo korostaa.

Päästövähennysten lisäksi YK:n ilmastokokouksen keskeisiä teemoja ovat ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastorahoitus. Ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaaminen on puheenjohtajamaa Egyptille ja kehitysmaaryhmälle prioriteetti.

Suomi pitää tärkeänä, että Pariisin sopimuksen toimeenpano etenee kaikilla osa-alueilla, ja että päätökset perustuvat uusimpaan tieteeseen ja etenkin hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportteihin.

Lisätietoja

Terhi Lehtonen
Valtiosihteeri
p. 0295 161 000
[email protected]

Montrealin luontokokous (COP15)

Marina von Weissenberg
Ympäristöneuvos
p. 0295 250 321
[email protected]

Egyptin ilmastokokous (COP27)

Marjo Nummelin
Ympäristöneuvos
p. 0295 250 227
[email protected]