Hoppa till innehåll
Media

Uppdateringen av nationellt värdefulla landskapsområden är klar – samråd om de 183 föreslagna områdena ordnas 18.1–19.2.2016

miljöministeriet
Utgivningsdatum 15.1.2016 6.55
Pressmeddelande
Toras-Sieppi, Muonio. Foto: Tapio Heikkilä

Pressmeddelanden uppdaterades 26.1.

Miljöministeriet föreslår att 183 områden ska klassificeras som nationellt värdefulla landskapsområden. I och med den uppdaterande inventering som nyligen slutfördes föreslås 59 nya områden ingå bland landskapsområdena. En stor del av dessa finns i Övre Lappland, där den samiska kulturen och de landskapshelheter som hänför sig till renskötsel nu sällar sig till pärlorna bland landskapen i vårt land. Miljöministeriet ordnar ett offentligt samråd om inventeringen den 18.1.– 19.2.2016.

Enligt statsrådets principbeslut från 1995 finns det i dagens läge 156 nationellt värdefulla landskapsområden i Finland. Landskapsområdena har under ledning av miljöministeriet inventerats under åren 2010–2015 och områdesurvalet, värdeklassificeringarna och avgränsningarna har setts över. Detta projekt har behövts, för under de 20 år som gått sedan den föregående inventeringen har landsbygden, landsbygdsnäringarna och de rättsakter som styr landskapsvården förändrats och kunskapen om landskapen ökat.

Som ett resultat av inventeringarna kommer vissa områden inte längre att ingå i urvalet av nationellt värdefulla landskapsområden. Det föreslås också att avgränsningarna av många äldre objekt ska ändras.

De nationellt värdefulla landskapsområdena hör till de mest representativa kulturlandskapen på landsbygden och deras värde bottnar i en mångsidig kulturpåverkad natur, ett vårdat odlingslandskap och ett traditionellt byggnadsbestånd. I den nya inventeringen har man utöver odlingslandskap även beaktat kulturlandskap som hänför sig till skärgårdsnäringarna, skogsbruk, vildmark och renskötsel. I urvalet av nationellt värdefulla landskapsområden framhävs sådana livskraftiga landskapshelheter som bevarat sin traditionella form och som har en mångsidig natur och ett mångsidigt kulturarv, inklusive de byar, naturområden och historiska objekt som är belägna på områdena.

En del av landskapsområdena har utsetts till landskapssevärdheter. De är väl kända, kulturhistoriskt viktiga områden med unikt landskap där man fäster särskild vikt vid landskapsbilden och naturens särdrag. Landskapssevärdheterna är ofta också attraktiva turistmål.

Med landskapsområdena vill man säkerställa att representativa och livskraftiga landsbygdslandskap bevaras. Metoderna för att värna om landskapen baserar sig på frivillighet, olika stödsystem och planering av markanvändningen. De riksomfattande målen för områdesanvändningen, som ingår i markanvändnings- och bygglagen, förutsätter att landskapsområdena märks ut i landskapsplanerna som en anvisning för den planläggning som görs på lägre nivå. I landskapsområdena kan det på lokala initiativ inrättas landskapsvårdsområden enligt naturvårdslagen. Även de rättsakter som rör miljöersättningar till jordbruket och olika slag av projektfinansiering är viktiga för landskapsvården i landskapsområdena. Fastställandet av landskapsområden bidrar till att målen i den europeiska landskapskonventionen förverkligas.

Dela med dig av din åsikt om landskapsområdena

Invånare, markägare och andra parter i områdena har möjlighet att säga sin åsikt om förslagen till landskapsområden. Samrådet inleds den 18.1. och pågår till den 19.2.2016. I samband med detta ordnas en remiss för intressenter och myndigheter. Miljöministeriet ber om åsikter och ställningstaganden om beskrivningarna och områdesavgränsningarna av de föreslagna landskapsområdena och om den miljörapport som utarbetats om projektet i enlighet med 3 § i lagen om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program.

De material som presenterar resultaten av den uppdaterande inventeringen hålls offentligt framlagda på miljöministeriet, på webben (länk nedan), på närings-, trafik- och miljöcentralerna (NTM-centralerna) och i kommunerna i fråga. Ställningstagandena ska sändas till NTM-centralerna.

De uppdaterande inventeringarna har gjorts landskapsvis under ledning av NTM-centralerna och med stöd av regionala samarbetsgrupper. Styr- och evalueringsgruppen för den uppdaterande inventeringen av landskapsområden (MAPIO), som tillsatts av miljöministeriet, har gjort ett nationellt sammandrag av projektet och också svarat för styrningen av inventeringarna i de olika landskapen.

Mer information:

Tapio Heikkilä, miljöråd, miljöministeriet, tfn 0295 250 166, [email protected]

Hanne Lohilahti, överinspektör, miljöministeriet, tfn 0295 250 374, fornamn.k[email protected]

Sonja Forss, planerare, Finlands miljöcentral, tfn 0295 251 120, [email protected]

Kontaktinformation gällande åsikter:

ym.fi/landskapssamrad