Hoppa till innehåll
Media

Större fokus på förebyggande åtgärder i kampen mot bostadslöshet – pilotprojekt med lägenhetsskydd inleds

miljöministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2016 4.00
Pressmeddelande

I enlighet med det program som regeringen godkänt ska tyngdpunkten i arbetet för att minska bostadslösheten förflyttas till förebyggande arbete. En del av det förebyggande arbetet utgörs av ett nytt lägenhetsskydd, som fr.o.m. senhösten ingår i ett pilotprojekt som omfattar ca 2 000 stödbostäder. Lägenhetsskyddet syftar till att ge de medborgare som förlorat sin kreditvärdighet bättre chanser att få hyresbostad och att samtidigt öka hyresvärdarnas villighet att hyra ut sina bostäder.

Det åtgärdsprogram för förebyggande av bostadslöshet (2016–2019) som regeringen har godkänt ska bidra till att de problem som leder till bostadslöshet identifieras i ett så tidigt skede som möjligt. Detta förutsätter att sektoriserade bostads-, social-, hälso- och arbetskraftstjänster bildar ett gränsöverskridande och klientorienterat servicenätverk. Styrningen av boendet ska bli en del av den verksamhet som bedrivs vid serviceställen med låg tröskel. Till exempel i de serviceställen för unga som finns i ett flertal städer ska även bostadssituationen kunna klarläggas.

Programmet sammanför arbetet mot bostadslöshet med det arbete som utförs för att bekämpa utslagning.

"Det är billigare att förebygga bostadslöshet än att åtgärda den i efterhand. Boendet bör tryggas alltid när någon bemöts inom ramen för ett servicesystem", säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

Före utgången av året ingår staten avtal om utarbetande av strategier för förebyggande av bostadslöshet med städerna Esbo, Vanda, Tammerfors, Lahtis, Jyväskylä och Kuopio och med frivilliga kranskommuner.

Dessutom ska personer som är bostadslösa eller som löper risk att bli det anvisas 2 500 nya bostäder eller ställen att bo på före 2019. Av dessa anvisas ca 1 700 bostäder i huvudstadsregionen. Målet är att i Tammerfors, Lahtis, Kuopio, Uleåborg och Jyväskylä uppbringa sammanlagt minst 800 bostäder eller ställen att bo på före 2019.

I programmet presenteras sammanlagt 20 olika åtgärder för att förebygga bostadslöshet.

Många hyresvärdar med i pilotprojektet med lägenhetskydd

Många hyresvärdar förutsätter att hyresgästen tecknar en hemförsäkring, i synnerhet med tanke på den ansvarsförsäkring den innehåller. Försäkringsbolag har däremot ingen skyldighet att bevilja försäkring till en person som fått upprepade betalningsanmärkningar.

LähiTapiola Pirkanmaa har tagit fram ett nytt lägenhetsskydd för hyresvärdar. Lägenhetsskyddet ska testas under två års tid i drygt 2 000 stödbostäder som ägs av allmännyttiga hyresvärdar och tjänsteproducenter. Det är hyresvärden som ska teckna lägenhetsskyddet, och många hyresvärdar vill vara med i pilotprojektet. Lägenhetsskyddet ersätter t.ex. eventuell skadegörelse i den fasta inredningen samt skador som av oaktsamhet drabbar en tredje part, t.ex. vattenskador som inte omfattas av husbolagens fastighetsförsäkring.

Personer som har upprepade bostads- eller boenderelaterade betalningsanmärkningar hör till den grupp personer som har svårast att hitta bostad. Situationen är särskilt svår för bl.a. klienter inom psykiatrisk rehabilitering, personer som friges från fängelse och inte har bostad, personer som p.g.a. hyresskulder eller störande beteende har mist sin bostad samt asylsökande.

Mer information:

Peter Fredriksson, specialsakkunnig, miljöministeriet, tfn 0295 250 066, [email protected]

Pekka Matilainen, utredare, tfn 044 355 61 25, [email protected]

Aki Selkee, affärsverksamhetsdirektör, LähiTapiola Pirkanmaa, tfn 0400 781 697, [email protected]