Hoppa till innehåll
Media

Statsrådet har fattat ett principbeslut om hållbarare boende, resor och måltider

miljöministeriet
Utgivningsdatum 13.6.2013 11.09
Pressmeddelande

Statsrådet fattade i dag, den 13 juni, ett principbeslut om smartare konsumtion. Regeringen drar upp riktlinjer på tre områden: målet är energismart och bekvämt boende, kvalitetsmat som inte slängs bort i onödan samt smidiga resor med liten miljöbelastning. Staten och kommunerna ska föregå med gott exempel och skapa förutsättningar för hållbarare lösningar. Samtidigt möjliggör man grön ekonomi och uppkomsten av nya arbetstillfällen.

Miljömålen kan inte nås enbart med teknik och utsläppshandel, utan det blir allt viktigare med nya verksamhetssätt och konsumtionsvanor.

"I Finland är växthusgasutsläppen per capita stora, och för att vi ska kunna nå de internationella målen måste vi dra ner betydligt på utsläppen fram till 2030 också när det gäller boende, resor och måltider", konstaterar miljöminister Ville Niinistö.

”Med principbeslutet främjar vi en förbättring av material- och energieffektiviteten i produkter och tjänster. Samtidigt ökar energismartheten och miljöavtrycket minskar och konsumenterna deltar allt oftare i att utveckla och skräddarsy nya hållbara verksamhetsmodeller”, Niinistö säger.

Nya incitament för valet av färdsätt

En del av de stöd som hänför sig till trafiken styr våra val av färdsätt och boende så att vi blir mer beroende av bil. I Finland beviljas det internationellt sett betydande avdrag för arbetsresor. Stödet till kollektivtrafiken har å sin sida endast kommit halvvägs mot de mål som fastställts tidigare. Inom trafiksektorn uppgår de miljöstöd som är problematiska för miljön till ca 1,8 miljarder euro per år.

Regeringen har för avsikt att förnya den ekonomiska styrningen som berör arbetsresor och trafik (t.ex. skatter, stöd, avgifter). Dessutom utreder man hur den ekonomiska styrningen av biltrafiken kan utvecklas och försök med att prissätta trafiken inleds.

Politik förs i vardagsrum och kök

Regeringen har angett att det med tanke på uppnåendet av klimatmålen är viktigt att förbättra energiprestandan i befintliga byggnader, ersätta fossila bränslen med förnybara energikällor och förändra verksamhets- och levnadssätten.

Härnäst kommer ministerierna att ta fram ekonomiska finansieringsmodeller för energirenovering och utreda på vilket sätt reparationsplanering och olika granskningar som främjar energisparande kan börja omfattas av hushållsavdraget. Ministerierna har också för avsikt att sätta upp spelregler som både hushåll och aktörer på regionnivå bör beakta i planeringen, planläggningen och tillståndsprocesserna när de arbetar för att främja införandet av förnybar energi. Dessutom ska det utredas hur man ska kunna göra det lättare att ansluta småskalig elproduktion till elnätet.

Våra matval har en direkt inverkan på hälsan, men de har också betydande verkningar för miljön. En dryg tredjedel av all miljöpåverkan som konsumenter orsakar härstammar från mat. Valet av råvaror till måltiderna avgör hurdana ekologiska fotavtryck konsumenterna lämnar. Dessutom slänger hushållen bort ätbar mat för en summa motsvarande ca 500 miljoner euro, vilket på årsnivå motsvarar koldioxidutsläppen från ungefär 100 000 personbilar. Regeringen har som mål att utveckla ansvarssystem som berättar om matens ursprung och produktionskedja och som främjar en hållbar livsmedelskedja. Dessutom uppmuntras offentliga kök att bjuda på miljövänliga måltider och minska matsvinnet.

Miljöministeriet finansierar pilotprojekt

Som en del av programmet finansierar miljöministeriet åtta projekt inom vilka man testar ekoeffektiva lösningar för resor, boende och måltider. I pilotprojekten deltar kommuner, företag och forskningsorganisationer. En del av projekten genomförs i de kommuner som deltar i ett projekt för kolneutrala kommuner (HINKU), som strävar efter att minska koldioxidutsläppen med 80 procent före 2030.

I och med dessa pilotprojekt har mer än 30 000 bilister i Helsingforsregionen testat att åka kollektivt. Lovande idéer har också lett till att man startat kuvösverksamhet där tio nya företag tar fram verksamhetsmodeller som förändrar vårt sätt att bo, färdas och äta. Motiva Oy har för sin del startat en rådgivningstjänst för hållbar offentlig upphandling.

Statsrådet godkände också principbeslutet Främjande av hållbara miljö- och energilösningar (cleantech-lösningar) i offentlig upphandling. Också det principbeslutet hänför sig till beredningen av programmet för hållbar konsumtion och produktion.

Mer information:

Konsultative tjänstemannen Taina Nikula, miljöministeriet, tfn 050 305 69 45, [email protected]

Specialmedarbetare Sini Eräjää, tfn 040 772 3585, fö[email protected]