Statsrådet godkände förordning om miljöskydd
Statsrådet utfärdade i dag en ny förordning om miljöskydd, som träder i kraft den 10 september 2014. Förordningen kompletterar den nya miljöskyddslagen (527/2014), som trädde i kraft den 1 september.
Förordningen ersätter den gällande miljöskyddsförordningen (169/2000), som dock till stor del utgör grund för den nya förordningen. Genom förordningen verkställs de bestämmelser i Europeiska unionens direktiv om industriutsläpp som gäller tillståndsförfarande, tillämpning av bästa tillgängliga teknik (BAT) och tillsyn över tillståndspliktiga verksamheter.
I och med bestämmelserna åläggs de statliga tillstånds- och tillsynsmyndigheterna iaktta nya regler i behandlingen av tillstånd för direktivanläggningar och i tillsynen över anläggningarna. Vid översyn av tillstånden för direktivanläggningar iakttas de tidsfrister som anges i förordningen, och tillstånden ska motiveras noggrannare än tidigare med tanke på tillämpningen av bästa tillgängliga teknik. Tillsynen sker utifrån de planer som utarbetats så att man känner till och nämner de miljörisker som verksamheten kan medföra, och baserar tillsynen på dessa.
Ändringar i tillståndsmyndigheternas behörighet
Förordningen innehåller centrala bestämmelser om arbetsfördelningen mellan de myndigheter som beviljar miljötillstånd. Behörigheten för tillståndsmyndigheterna, dvs. de kommunala miljövårdsmyndigheterna och regionförvaltningsverken, kommer i tillståndsärenden att förändras när det gäller skogsindustri, kemisk industri, verksamhet där organiska lösningsmedel används samt avfallsbehandling.
Behandlingen av miljötillstånd för ca 175 bilskrotningsanläggningar kommer att överföras från regionförvaltningsverken till kommunerna. Dessutom kommer ungefär lika många sågverk och fanerfabriker att börja omfattas av regionförvaltningsverkens tillståndsprövning i stället för kommunernas tillståndsprövning. En överföring av behörigheten från kommunerna till regionförvaltningsverken sker också när det gäller fabriker som tillverkar tvättmedel och några tiotal anläggningar där farliga organiska lösningsmedel används.
I fortsättningen kommer kommunerna att handlägga miljötillstånd för verksamheter där allt större mängder avfall behandlas. Behörighetsgränsen när det gäller verksamheter där avfall behandlas yrkesmässigt eller i en anläggning höjs från nuvarande 10 000 ton till 50 000 ton i fråga om icke-förorenat jordavfall, betongavfall, tegelavfall och asfaltavfall eller inert avfall, och till 20 000 ton per år i fråga om annat avfall.
Genom förordningen utfärdas närmare bestämmelser om sådana betydande förändringar i myrars naturtillstånd som avses i 13 § i miljöskyddslagen.
Mer information:
Regeringssekreterare Jaana Junnila, miljöministeriet, tfn 0295 250 107, [email protected]
Myndigheternas behörighet i tillståndsärenden (1–2 §): planerare Mikko Attila, Finlands miljöcentral, 0295 251 077, [email protected]
Betydande förändring i myrens naturtillstånd (44 §): lagstiftningsdirektör Riitta Rönn, miljöministeriet, tfn 0295 250 255, [email protected]