Hoppa till innehåll
Media

Statsrådet fastställde sin ståndpunkt om EU-kommissionens förslag till direktiv om markhälsa

miljöministeriet
Utgivningsdatum 12.10.2023 13.51
Pressmeddelande

Statsrådet välkomnar EU:s vision om att uppnå friska marker senast 2050 och stöder Europeiska kommissionens förslag till direktiv om markhälsa. I sin ståndpunkt betonar statsrådet medlemsländernas nationella handlingsutrymme vid genomförandet av direktivet.

Regeringen lämnade i dag till riksdagen en U-skrivelse där den fastställer sin ståndpunkt om kommissionens förslag till direktiv om markhälsa. Förslaget till direktiv är ett led i genomförandet av EU:s markstrategi.

Enligt kommissionen har markens tillstånd i Europa försämrats, och 60–70 procent av Europas mark är i dåligt skick. Markens tillstånd försämras till exempel genom erosion, överskott av näringsämnen, markpackning och skadliga ämnen eller genom olika kombinationer av dessa. För att kunna trygga ekosystemtjänsterna är det viktigt att marken är i gott skick. En frisk mark är en väsentlig del av bekämpningen av såväl klimatförändringarna som förlusten av biologisk mångfald samt en förutsättning för människors välbefinnande och livsmedelstrygghet. Kommissionen har uppskattat att markförstöringen kostar EU tiotals miljarder euro per år.

”Vikten av markhälsa betonas när vi strävar efter att lösa sådana miljöutmaningar som klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald. Det är bra att man i hela Europa fäster uppmärksamhet vid markens tillstånd och övervakningen av den. I förhandlingsskedet är det viktigt att man beaktar nationella särdrag och säkerställer att förslaget inte medför oskäliga kostnader och administrativa bördor”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

I kommissionens förslag till direktiv ingår olika kriterier och indikatorer för övervakning av markens tillstånd. Medlemsstaterna ska också sträva efter att identifiera förorenade markområden och minska riskerna förknippade med dem. Det är meningen att resultaten av övervakningen av markens tillstånd regelbundet ska rapporteras till kommissionen. Medlemsstaterna ska främja hållbara markförvaltningsmetoder enligt de principer som anges i direktivförslaget, men själva fastställa mer specifika åtgärder. Vid genomförandet av åtgärderna ska andra strategier och program som innefattar marken beaktas. 

Statsrådet betraktar kommissionens förslag om markövervakning som ett viktigt steg mot bättre markhälsa i Europa. Enligt statsrådet är det dock viktigt att säkerställa att medlemsstaterna har nationellt handlingsutrymme i genomförandet. Statsrådet anser också att det är viktigt att analysera de föreslagna åtgärdernas effektivitet och proportionalitet.

Enligt statsrådet är det bra att befintliga övervakningssystem används vid sammanställningen av uppgifter. Statsrådet anser att det föreslagna övervakningssystemet bör möjliggöra en kostnadseffektiv och ändamålsenlig övervakning med hänsyn till skillnader i markanvändningen, eventuella gemensamma kriterier och indikatorer som avtalas på EU-nivå samt kriterier och indikatorer som fastställs på nationell nivå. 

Enligt statsrådet är det bra att hållbar markförvaltning främjas. Statsrådet anser det dock vara viktigt att de föreslagna principerna och utvecklingen av åtgärder innefattar tillräcklig nationell flexibilitet och valfrihet. När det gäller bestämmelserna om hållbar markanvändning och markexploatering är det viktigt att vid den fortsatta beredningen se till att de inte begränsar medlemsstaternas beslutanderätt i fråga om planläggning och markanvändning eller skogspolitik.

EU-kommissionen lade fram förslaget till direktiv om markhälsa den 5 juli 2023. Förhandlingarna om direktivförslaget har inletts i Bryssel.

Mer information:

Paula Perälä
Konsultativ tjänsteman
tfn 0295 250224
[email protected]