Hoppa till innehåll
Media

Samförstånd i Dubai om färdplan gällande global minskning av användningen av HFC-föreningar

miljöministeriet
Utgivningsdatum 6.11.2015 11.38
Pressmeddelande

Denna vecka har världens länder tagit ett viktigt framsteg mot ett globalt avtal om reglering av HFC-föreningar (fluorkolväten). Det 27:e partsmötet om Montrealprotokollet i Dubai fattade beslut om en färdplan mot ett avtal genom vilket regleringen av produktionen och användningen av HFC-föreningar skulle underställas protokollet. Avsikten är att en ändring av Montrealprotokollet ska göras nästa år.

Sedan början av år 2009 har det diskuterats om att protokollet borde utvidgas till att gälla också HFC-föreningar. Det framsteg som nåddes i Dubai – parterna förband sig att minska produktionen och användningen av HFC-föreningar – är tidsmässigt lägligt, eftersom det skickar en stark signal till klimatkonferensen i Paris om ländernas gemensamma vilja att stävja klimatförändringen. HFC-föreningarnas specifika uppvärmningseffekt är så mycket som tusentals gånger högre än koldioxidens.

”Med åtgärderna i Montrealprotokollet kan man minska utsläppen av dessa växthusgaser med 50–90 procent fram till år 2050 jämfört med en situation där användningen av HFC-föreningar inte begränsas. En minskning av användningen av HFC-föreningar är följaktligen en betydande faktor när det gäller att begränsa stegringen av jordens medeltemperatur till högst två grader”, säger Eeva Nurmi, konsultativ tjänsteman vid miljöministeriet.

HFC-föreningar används bl.a. i kyl- och luftkonditioneringsanläggningar. Man övergick till att använda dem, när de ämnen som bryter ner ozonskiktet förbjöds. Användningen av HFC-föreningar ökar starkt särskilt i de växande ekonomierna, men en del av de utvecklade länderna, t.ex. EU, har redan ställt stränga restriktioner för användningen av dem. Miljövänliga och energieffektiva ersättande teknologier finns för de flesta användningsändamålen.

”De ersättande teknologierna måste mera vidsträckt fås ut på marknaden. Ändringen av protokollet är en viktig signal, som sätter i gång de investeringar som behövs inom industrin. Vidare kräver ibruktagandet av nya teknologier i utvecklingsländerna ekonomiskt stöd bl.a. för utbildning”, säger Nurmi.

Montrealprotokollet, som ingicks år 1987, är den mest lyckade miljökonventionen i världen, eftersom världens samtliga 197 stater är medlemmar i det. Med hjälp av protokollet har över 98 procent av produktionen och användningen av ämnen som bryter ner ozonskiktet minskats. Ozonskiktet bedöms ha återhämtat sig år 2065. Det att man lyckats grundar sig på att det finns en stark vetenskaplig bakgrund, att industrin deltar, att utvecklingsländerna erbjuds finansiering och att det finns en gemensam politisk vilja att agera för miljöns bästa.

Ytterligare upplysningar:

Eeva Nurmi, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn 0295 250 209, fornamn.efternamn(at)ymparisto.fi

Tuulia Toikka, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, tfn 0295 250 297, fornamn.efternamn(at)ymparisto.fi

Tapio Reinikainen, överinspektör, Finlands miljöcentral, tfn 0295 251 847, fornamn.efternamn(at)ymparisto.fi