Hoppa till innehåll
Media

Prioriteringarna för Finlands ordförandeskap 2025 diskuterades vid de nordiska miljöministrarnas möte

miljöministeriet
Utgivningsdatum 13.11.2024 16.42 | Publicerad på svenska 14.11.2024 kl. 15.03
Pressmeddelande

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen presenterade målen för Finlands ordförandeskap i ministerrådet 2025 vid de nordiska miljö- och klimatministrarnas möte. Ministrarna diskuterade också samarbete vid klimatkonferensen COP29 och läget i fråga om förhandlingarna om det globala plastavtalet.

Miljö- och klimatminister Mykkänen presenterade för de nordiska ländernas ministrar de mål för Finlands ordförandeskap som gäller miljö- och klimatsektorn. Mykkänen påminde om att de nordiska ländernas gemensamma utmaningar i hög grad gäller miljö- och klimatarbete.

”Vi förbättrar energitryggheten i våra länder genom att främja lösningar för ren energi. Vi kommer också att intensifiera samarbetet inom industriell koldioxidhantering. De nordiska länderna har goda förutsättningar att vara föregångare i frågor som gäller avskiljning av koldioxid – under vårt ordförandeskap kommer vi att stärka samarbetet på olika fronter, till exempel inom forskningen”, säger minister Mykkänen. 

Miljöministeriet bereder just nu ett projekt som syftar till att identifiera gemensamma nordiska intressen inom industriell koldioxidhantering. Finland har som mål att på EU-nivå skapa incitament för avskiljning av den koldioxid som uppkommer vid vedeldning.

Under sitt ordförandeskap fortsätter Finland att främja det internationella miljö- och klimatsamarbetet i samband med klimatkonferensen COP30, som ordnas i Brasilien hösten 2025. De stora ekonomierna har en central roll när länderna ska lämna in sina nya utsläppsminskningsmål i god tid före COP30. Ministrarna kom överens om att intensifiera samarbetet för att påskynda begränsningsåtgärderna redan vid COP29, som pågår just nu. Avsikten är att man vid konferensen ska förhandla fram ett nytt finansieringsmål, men omställningen till ren energi behöver också påskyndas. Det krävs att i synnerhet de stora ekonomierna skärper sina mål och sätter fart på åtgärderna för att fasa ut fossila bränslen.

De nordiska länderna siktar på ett rättsligt bindande globalt plastavtal

Den mellanstatliga förhandlingskommitté som förhandlar om plastavtalet ska slutföra sitt arbete före utgången av 2024. Förhandlingskommitténs sista möte hålls den 25 november–1 december 2024 i Busan i Sydkorea.

De nordiska länderna har länge haft en ledande roll i det internationella samarbetet för att få till ett avtal. De nordiska länderna stöder ett rättsligt bindande globalt avtal som omfattar plastens hela livscykel. Den globala plastproduktionen bör minskas, och i avtalet behövs bindande förpliktelser bland annat för att begränsa problematiska plastprodukter, utarbeta regler för hållbar produktutformning och ordna materialåtervinning och adekvat avfallshantering av plast.

För genomförandet av plastavtalet behövs finansiering, i synnerhet för utvecklingsländerna. Ministrarna diskuterade att befintliga fonder bör utnyttjas i finansieringen. Dessutom bör den privata sektorn stödja genomförandet av avtalet i enlighet med principen om att förorenaren betalar. 

Mer information 

Lyydia Ylönen
Miljö- och klimatminister Kai Mykkänens specialmedarbetare
tfn 050 476 1341
[email protected]

Bo Storrank
Konsultativ tjänsteman 
tfn 0295250346
[email protected]