Hoppa till innehåll
Media

Observationer av den akut hotade tumlaren efterlyses

miljöministeriet
Utgivningsdatum 9.6.2014 11.40
Pressmeddelande

Allmänheten ombeds rapportera eventuella observationer av tumlare. Observationerna utgör en viktig del av forskningen om tumlare och därmed också av arbetet för att skydda och bevara tumlarbeståndet.

Tumlaren © Kai Mattsson

Tumlaren har klassificerats som en akut hotad art i Östersjön. Populationen hotas bl.a. av den ökade mängden skadliga ämnen, av trafikmängden och bullerföroreningar samt av den ökade bifångstdödligheten till följd av utbrett fiske.

Miljöministeriets observationskampanj, som pågått i 13 år, har producerat sådan information om tumlarpopulationen i Finlands territorialvatten som är viktig med tanke på skyddet, och kampanjen har också gjort arten mera känd. Att det årligen kommer in rapporter om tumlarobservationer visar på intresse hos medborgarna.

Även det internationella SAMBAH-projektet som körde i gång 2011 ökar kännedomen om tumlarna i Östersjön. Projektet har som mål att trygga artens fortlevnad i Östersjön. Det producerar också information om artens frekvens. Informationen baserar sig på ett nätverk av akustiska detektorer under vattnet som registrerar tumlarens sonarljud. Projektets fältarbete avslutades i våras och de preliminära slutsatserna överensstämmer med resultatet av Finlands kampanj för tumlarobservationer – tumlare förekommer i Finlands havsområden, även om antalet är litet jämfört med t.ex. södra Östersjön.

Med hjälp av de uppgifter som samlats in kan man bättre planera och rikta in åtgärderna för att bevara och skydda tumlaren i olika delar av Östersjön. De färska forskningsrönen kommer att utnyttjas i den arbetsgrupp som under sommaren tillsätts i miljöministeriet i syfte att uppdatera förslagen från 2006 om hur tumlaren ska skyddas.
 

Rapportera dina observationer via Östersjöportalen:

Hur känner man igen en tumlare?

Rapportering av tumlarobservationer per telefon:

  •  Penina Blankett, miljöministeriet, tfn 0295 250 058
  •  Kai Mattsson, Särkänniemis delfinarium, tfn 040-765 40 77
  •  Olli Loisa, Åbo yrkeshögskola, tfn 050-598 57 43

Mer information:

Konsultative tjänstemannen Penina Blankett, miljöministeriet, tfn 0295 250 058, [email protected]