Hoppa till innehåll
Media

Ny karttjänst som presenterar hela Finlands marina natur har öppnats, 12 års inventeringar finns nu på karta

miljöministeriet
Utgivningsdatum 28.1.2016 8.08
Pressmeddelande
 En äng av sträfsen utanför Brahestad.© Bild: Essi Keskinen, Forststyrelsen

Inventeringsprogrammet för mångfalden i den submarina havsnaturen VELMU (förkortning kommer från det finska namnet) har under sina 12 verksamhetsår samlat information om tång, växter, ryggradslösa djur och fiskar i våra marina områden samt om havsbottnens geologiska egenskaper. Material finns från 96500 videopunkter och 23200 dykningspunkter samt tusentals provtagningspunkter för bottendjur och fiskyngel.

”VELMU har åstadkommits med en enorm gemensam kraftansträngning. Tiotals människor har årligen kört med båt runt Finland, dykt, vadat, videofilmat och tagit prover och foton. I laboratorier har tusentals prover analyserats och på forskarnas arbetsbord har otaliga kartor och modeller utarbetats. Nu har all denna information samlats i en splitterny karttjänst!” berättar programmets koordinator, forskningsprofessor Markku Viitasalo vid Finlands miljöcentral SYKE entusiastiskt.

I karttjänsten finns det uppgifter om förekomsten av arter och naturtyper, om den marina miljön, havsbottnens geologi och människans verksamhet på havet samt över tusen foton och videofilmer om arter och submarina landskap. En del observationer berättar om människans ökande inverkan på haven, eller om hur främmande arter breder ut sig, men inventeringarna har också gett många glädjeämnen. Till exempel:

  • Flera nya observationer av sårbara och hotade arter gjordes: t.ex. småsvalting och ishavshästsvans i Bottenviken, stor natebock i Bottenhavet och i östra Finska viken, nissöga i Finska viken.
  • Välmående och rikliga bestånd av blåstång hittades i Finska viken och Bottenhavet.
  • Blåmussla fanns det gott om i de västliga delarna av Finska viken och längre österut än man trott i östra Finska viken.
  • I Bottenviken, som är känd för sin karghet, hittades täta ängar av tång och kärlväxter med många olika arter samt främmande lerkanjoner.
  • Vid geologiska undersökningar hittades De Geer -moränryggar i ett nytt marint område utanför Raumo.
  • En för vetenskapen helt ny art, en snäckart som hör till stammen Murchisonellidae, hittades i det marina området utanför Fredrikshamn.

”Sådana här nyheter har varit VELMUs höjdpunkter och ger extra tyngd åt det arbete som gjorts för att skydda Östersjön, det lönar sig och det bör fortgå”, konstaterar Penina Blankett, konsultativ tjänsteman vid miljöministeriet.

Geoinformation främjar en hållbar användning av havet och skyddet av havsnaturens diversitet

Betydelsefullt i den nya karttjänsten är att observationerna är så många och att de täcker hela det finska marina området. Omfattande geoinformation behövs vid planeringen av det marina området när olika funktioner sammanjämkas på ett sådant sätt att livsbetingelserna för de marina områdenas ekosystem kan garanteras. Det är viktigt att känna till var de värdefulla områdena finns också när man beslutar om skyddsområden, i sådana uppgifter som gäller bekämpning av och rengöring efter olje- och kemikalieolyckor samt när tillstånd av olika slag beviljas. Också till exempel en stugägare kan via tjänsten granska hurdana observationer som har gjorts i hens närvattenområde.

VELMU-programmet har förverkligats under ledning av miljöministeriet, och sju andra ministerier (JSM, KM, ANM, UKM, FM, FSM, IM) och deras förvaltningsområden har varit med.  Centrala aktörer har varit SYKE, Forststyrelsens naturtjänster, Naturresursinstitutet, Geologiska forskningscentralen, NTM-centralerna längs kusten, Sjökrigsskolans forskningscenter och Åbo Akademi.

  • Karttjänsten finns på adressen: paikkatieto.ymparisto.fi/velmu (Firefox och IE)

Bilder som kan användas av medierna i den kommunikation som gäller karttjänsten:

För mera information:

Penina Blankett, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 250 058, [email protected]

Markku Viitasalo, forskningsprofessor, tfn 0295 251 742, [email protected]