Hoppa till innehåll
Media

Modell för bedömning av äldres boendeförhållanden hjälper att kartlägga reparationsbehov

miljöministeriet
Utgivningsdatum 26.2.2016 8.00
Pressmeddelande

Äldres möjlighet att bo hemma så länge som möjligt är inte enbart samhällets mål utan också de äldres egen önskan. Den förändrade åldersstrukturen utmanar kommuner för att förbättra bostadsbeståndets kvalitet.

Det största behovet handlar om att förbättra det nuvarande bostadsbeståndets tillgänglighetsanpassning, trygghet och funktionalitet.

I miljöministeriets program för att förbättra äldres boende 2013–2017 ingår en åtgärd som ger kommuner en handlingsmodell för att bedöma behovet av reparation i bostäder och inleda reparationsarbetet. Reparationsbehovet kan bedömas till exempel i samband med hembesök som främjar de äldres välbefinnande och i samband med att man bedömer servicebehovet. Målet är att tillräckligt tidigt få de äldre att bedöma och förbättra den egna bostadens tillgänglighet och trygghet. För att uppnå detta mål behövs det också aktiv rådgivning och styrning från kommunen.

Ett verktyg för att bedöma reparationsbehov är en flersektoriell modell för att bedöma de äldres boendeförhållanden som nu arbetats fram. Modellen togs fram i samband med projektet Omassa kodissa som genomfördes av aktörerna inom Programmet för att förbättra äldres boende och Lahtis stad tillsammans med yrkeshögskolan i Lahtis.

Modellen för att bedöma bostadsförhållanden tillämpas i Lahtis

När det gäller modellen för att bedöma äldres boendeförhållanden, samverkar experterna i kommunens social- och hälsovård, bostadssektor och tekniska sektor, klienterna och organisationsbranschen. Med hjälp av en blankett som ingår i modellen kan till exempel kommunens hemtjänstanställda som bedömer servicebehovet i samband med besöket hos klienten bedöma bostadsförhållandena och råda klienten i frågor som rör bostadens tillgänglighet och trygghet. Modellen togs fram i Lahtis, där pilotprojektet riktades till över 80 år gamla som bor i stadsdelen Liipola och som inte är hemtjänstens klienter.

Chefen för bostadsärenden i Lahtis stad, Ari Juhanila, understryker att Lahtis vill ge de äldre en möjlighet att bo hemma så länge som möjligt.

"Modellen för att bedöma bostadsförhållanden ger de anställda inom social- och hälsovårdstjänster färdigheter att bedöma bostädernas tillgänglighet och hjälper de äldre att i god tid fundera på hur det egna hemmet fungerar", berättar Juhanila.

"Med hjälp av modellen får vi också information om husbolag där det är aktuellt att förbättra tillgängligheten till exempel genom att bygga en hiss."

"Det räcker inte enbart med social- och hälsovårdstjänster när man vill hjälpa de äldre att bo hemma, utan därtill behövs det en bredare bedömning av service som även omfattar de äldres boendeförhållanden.  Modellen för att bedöma bostadsförhållanden ska i fortsättningen ingå i bedömningen av behovet av social- och hälsovårdstjänster i hela Lahtis område", berättar kundrådgivningschefen i Lahtis stad Corinne Soini.

Resultat ska användas på bred front

Miljöministeriet ska använda och sprida ut utvecklingsarbetets resultat på nationell nivå när det gäller att genomföra åtgärderna i Programmet för att förbättra äldres boende. För att stödja införandet av modellen har man producerat en publikation som innehåller en blankett för att bedöma bostadsförhållanden samt en video Omassa kodissa som gjorts av studerandena i Muotoilu- ja taideinstituutti vid yrkeshögskolan i Lahtis.

"Kommuner behöver klara och praktiska handlingsmodeller för att bedöma behovet av reparation och för att förbättra bostadsförhållandena för de äldre", säger programchef Sari Hosionaho på miljöministeriet.

"Vi hoppas att resultaten från projektet Omassa kodissa uppmuntrar också andra kommuner att testa och utveckla för deras förhållanden lämpliga handlingsmodeller", fortsätter Hosionaho.

Mer information:

Sari Hosionaho, programchef, Programmet för att förbättra äldres boendeförhållanden 2013–2017, miljöministeriet, tfn 02952 50353, [email protected]

Ari Juhanila, chef för bostadsärenden, Lahtis stad, tfn 050 5594061, [email protected]