Hoppa till innehåll
Media

Minister Mykkänen: Finland har utmärkta möjligheter att bli en stormakt inom ren energi

arbets- och näringsministerietmiljöministeriet
Utgivningsdatum 7.9.2023 10.00 | Publicerad på svenska 7.9.2023 kl. 12.42
Pressmeddelande

Regeringen inleder under hösten ett antal projekt som syftar till att snabba upp energiomställningen. Målet är att locka utsläppsminskande investeringar till Finland och göra Finland till en föregångare när det gäller ren energi och koldioxidhandavtryck.

Projekten för ren energi påverkas på ett avgörande sätt av tillgången till och priset på ren el, smidiga tillståndsprocesser och goda överföringsförbindelser.

”Finland har utmärkta möjligheter att bli en stormakt inom ren energi och att ta steg mot negativa koldioxidutsläpp. Vi vill nå konkurrensfördelar genom att stärka FoUI-finansieringen, göra tillståndsprocesserna smidigare och utveckla infrastrukturen för energiöverföring”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

En fördubbling av elproduktionen är en förutsättning för att den rena industrin ska växa

”Vårt mål är att fördubbla den inhemska elproduktionen, vilket är en förutsättning för en ren industriell tillväxt. Det är viktigt att säkerställa leveranssäkerheten på energimarknaden när andelen varierande förnybar energi ökar. Vi främjar investeringar i vindkraft och solkraft, som har stor potential som framtida förnybara energiformer”, säger Mykkänen.

”Vi vill också ha mer kärnkraft i Finland. Vi behöver mer leveranssäker baskraft för det elektrifierade samhället och den elektrifierade industrin. Regeringen ska snabba upp reformen av kärnenergilagen och förbinder sig till att godkänna alla ansökningar om principbeslut som uppfyller kriterierna och där sökandens bakgrund är godtagbar med hänsyn till den nationella säkerheten”, säger ministern.

Den landbaserade vindkraften byggs ut i Finland på marknadsvillkor och i fortsatt snabb takt. I slutet av juni fanns det 1 468 vindkraftverk i Finland med en nominell effekt på sammanlagt över 6 000 megawatt. I slutet av året förväntas denna kapacitet öka till cirka 7 200 megawatt.

Ett ambitiöst mål ställs upp för den havsbaserade vindkraftens kapacitet för 2035 och samtidigt skapas en konkurrensfördel för Finland i förhållande till Östersjöländerna. I anslutning till detta har man vid arbets- och näringsministeriet inlett beredningen av spelregler för vindkraftsprojekt till havs. När det gäller investeringar är spelreglerna för närvarande oklara och det saknas fortfarande en lagstiftningsram för detta inom den ekonomiska zonen.

Miljöministeriet främjar regeringsprogrammets föresatser om land- och havsbaserad vindkraft bland annat genom understöd och utredningar och genom att uppdatera skriftliga handledningar. Utredningarna ökar kunskapen om hur den lagstiftning som styr vindkraften bör ändras. Syftet med utredningarna och handledningarna är att göra vindkraftsutbyggnaden smidigare, så att man kan hitta de områden som lämpar sig bäst för vindkraftsutbyggnad.

Investeringar i solkraft främjas också och en handledning till stöd för planeringen och genomförandet av solkraftverk är under beredning. Genom planläggning och bygglov ska byggandet av solkraftverk anpassas till den övriga områdesanvändningen och miljön.

Aktiv påverkan på EU:s klimat- och energipolitik

I början av regeringsperioden är det nationella genomförandet av flera av EU:s energi- och klimatbestämmelser aktuellt. Till exempel överlämnas lagen om utsläppshandel till riksdagen i början av oktober. Lagens tillämpningsområde utvidgas till att omfatta även sjötransporter, utöver de stora industri- och energiproduktionsanläggningarna. Dessutom effektiviseras den handel med utsläppsrätter som redan tillämpas på luftfarten. Ändringen grundar sig på revideringen av utsläppshandelsdirektivet, som svarar på skärpningen av EU:s utsläppsminskningsmål.

”Också inom EU-politiken siktar man på lösningar som konsekvent främjar investeringar i och tillväxt inom ren energi. Samtidigt påverkar regeringen aktivt beredningen av nya EU-rättsakter och arbetsprogrammet för den kommande kommissionen, som tillträder 2024”, säger minister Mykkänen.

En smidig tillståndsprocess tryggar en stabil verksamhetsmiljö för företagen

Miljöministeriet inledde i augusti det så kallade projektet för samservicetjänster. Projektet syftar till att göra tillståndsprocesserna smidigare. Tillståndsförfarandena omfattar just nu investeringar i den gröna omställningen till ett värde av flera miljarder euro.

I samservicemodellen och modellen med en enda myndighet ska skötseln av ärenden samt ansökan om tillstånd ske på ett fungerande och användarorienterat sätt längs en och samma rutt. Målet är att genom en sammanslagning av tillståndsbehandlingarna ska en ansökan i regel leda till ett enda myndighetsbeslut och en enda möjlighet att överklaga beslutet. Samservicetjänsten kan minska antalet begäranden om ytterligare utredning och komplettering och hjälpa företagen att genomföra investeringarna enligt tidsplanen.

”En stabil verksamhetsmiljö är en av våra viktigaste konkurrensfördelar som för med sig rena investeringar och samtidigt också nya arbetsplatser till Finland”, säger Mykkänen.

Finland har möjlighet att bli en föregångare inom avskiljning av koldioxid

En av prioriteringarna i regeringens klimatpolitik är en allt snabbare utveckling av lösningar som minskar utsläppen och avskiljer koldioxid inom industrin och energiproduktionen. Skogsindustrin, den höga tekniska kompetensen och energianvändningen av biomassa skapar en möjlighet för Finland att bli en föregångare inom avskiljning och utnyttjande av koldioxid.

Man har börjat utreda möjligheterna att införa incitament för avskiljning av koldioxid. Teknik för avskiljning, användning och lagring av koldioxid erbjuder Finland betydande möjligheter att både uppnå koldioxidneutralitetsmålet och skapa ny affärsverksamhet.

Med tekniska sänkor avses teknikbaserade lösningar för koldioxidupptag, såsom avskiljning och lagring av koldioxid i kombination med produktion av bioenergi (BECCS), direkt avskiljning och lagring av koldioxid från luften (DACCS) och biokol.

Regeringen ser över strategin för koldioxidneutralitet i samband med beredningen av den nya energi- och klimatstrategin. Regeringen upprätthåller en kontinuerlig lägesbild och bedömning av tillräckliga åtgärder för att Finlands mål och åtaganden för utsläppsminskning ska uppfyllas. Arbetet med att uppdatera de sektorspecifika färdplanerna för ett koldioxidsnålt samhälle inleds i september.

Mer information:

Lyydia Ylönen
Specialmedarbetare
tfn. 050 476 1341
[email protected]