Hoppa till innehåll
Media

Miljöministeriets utvecklingsprojekt resulterade i webbtjänster för den byggda miljön

miljöministeriet
Utgivningsdatum 14.12.2015 11.00
Pressmeddelande

Inom ramen för miljöministeriets projekt för utveckling av tjänsterna för den byggda miljön har det tagits fram webbtjänster med öppen källkod i syfte att främja e-service och medborgardemokrati. Tjänsterna gör det lättare att uträtta ärenden och möjliggör färdiga underlag för förenhetligandet av kommunala tjänster och verksamhetsformer.

Utvecklingsprojektet, som inleddes av miljöministeriet 2009, slutförs i december. Det utgör ett led i programmet för att påskynda elektronisk ärendehantering och demokrati (SADe). Under de sex år som gått har det inom projektet tagits fram flera tjänster för att främja såväl elektronisk ärendehantering som medborgardemokrati. Tjänsterna är inriktade på boendet och den byggda miljön.

De digitala tjänsterna har utvecklats under ledning av miljöministeriet och genomförts på ett användarorienterat sätt i samarbete med målgrupperna. Viktiga aspekter är de facto parternas medverkan i utvecklingsarbetet, pilotförsök i produktionen, en smidig utveckling och stegvist införande av tjänsterna. Pilotgruppernas aktiva och experimentlystna inställning var betydande t.ex. i utvecklingen av tjänsterna Lupapiste och Harava.

Tjänsten Lupapiste används redan av många kommuner

Tjänsten för bygglovsärenden, Lupapiste, har redan tagits i bruk i många kommuner och fått ett gott mottagande av såväl projekterare som byggnadstillsynen. Med Lupapiste kan man ansöka om och behandla bygglov i en elektronisk miljö, där samtliga parter i projektet kan följa behandlingen av tillståndet i realtid och samverka med varandra.

Uppemot hundra kommuner har tagit, eller håller på att ta, tjänsten i bruk och omkring trehundra använder Lupapistes rådgivningstjänst. Redan en femtedel av de tillståndsansökningar som gäller byggande görs via tjänsten.

Tjänsterna Tarkkailija och Harava främjar regionalt inflytande och demokrati. Via aktivitetsbevakningstjänsten Tarkkailija kan man bekanta sig med de evenemang och dokument som myndigheter publicerar information om, och den som använder tjänsten har möjlighet att delta i planeringen av och beslutsfattandet i valfritt område. Tarkkailija har ca 1 800 registrerade användare, och det totala antalet användare uppgår till nästan 50 000.

Harava är en idé- och enkättjänst via vilken kommuner eller organisationer kan samla in idéer, kommentarer eller anmärkningar som fästs på en karta.  Omkring 80 organisationer använder Harava, och det har i Finland gjorts uppemot 250 offentliga enkäter via tjänsten. Tjänsten har redan tidigare använts i Spanien, Schweiz och Sverige.

Liiteri är en informationstjänst som rör den byggda miljön. Via den får medborgare och experter tillgång till omfattande informationsinnehåll. Tjänsten lanserades i november 2015.

I projektet togs det också fram boenderelaterade tjänster, i synnerhet med tanke på samarbetet mellan kommunerna och Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA).

De tjänster som skapats under utvecklingsprojektets gång kommer i fortsättningen att upprätthållas av vissa utvalda samarbetspartner. Tjänsterna baserar sig på öppen källkod och kan vidareutvecklas och användas av olika aktörer. Den öppna källkoden till Lupapiste har till exempel redan använts i andra tjänster inom den offentliga förvaltningen.

Mer information

Tommi Jauho, specialsakkunnig, miljöministeriet, tfn 0295 250 106, [email protected]

Aulis Tynkkynen, byggnadsråd, miljöministeriet, tfn 0295 250 305, [email protected]