Miljöministeriet publicerar en webbutbildning om koldioxidsnålt byggande – fördjupa din kompetens och ge respons
Miljöministeriet publicerar en webbutbildning om koldioxidsnålt byggande och cirkulär ekonomi inom byggandet. Webbutbildningen är gratis och öppen för alla. Utbildningen är på engelska och riktar sig till experter och studerande inom fastighets- och byggbranschen i hela Europa.
”Koldioxidsnålt byggande och cirkulär ekonomi är en enorm möjlighet för byggbranschen att minska utsläppen, återanvända och återvinna byggmaterial och byggprodukter på ett hållbart sätt samt att innovera ny affärsverksamhet. Genom den öppna webbkursen strävar vi efter att öka kompetensen hos experter inom branschen när det gäller att minska utsläppen under byggnaders livscykel och på så sätt påskynda utvecklingen mot en koldioxidsnål byggsektor. Efterfrågan på experter inom koldioxidsnålt byggande kommer bara att öka under de närmaste åren”, säger Maria Tiainen, specialsakkunnig vid miljöministeriet.
Kursens inledande avsnitt om grunderna i koldioxidsnålt byggande har publicerats på webbplattformen eOppiva. De som har slutfört avsnittet uppmuntras att ge respons på innehållet på webbplattformen. Responsen beaktas när de följande delarna av utbildningshelheten utarbetas.
De sju övriga delarna av kursen publiceras under den senare delen av året. De behandlar bland annat bedömningen och styrningen av koldioxidsnålhet, standarder och metoder för cirkulär ekonomi, koldioxidsnåla byggnadsmaterial och anskaffning av koldioxidsnåla byggnader. Utbildningen ger heltäckande grundkunskaper om koldioxidsnålt byggande. Eftersom utbildningen är avsedd för hela Europa behandlar den inte lagstiftningen i något specifikt land.
Efter att ha genomgått utbildningen känner deltagarna till de centrala begreppen gällande koldioxidsnålhet och cirkulär ekonomi inom byggandet, förstår vilken betydelse byggbranschen har för uppnåendet av de globala hållbarhetsmålen, förstår de olika aktörernas uppgifter när det gäller att uppnå målen och känner till metoder för att minska utsläppen, materialåtgången och avfallet.
I praktiken består utbildningen av videor, texter, åskådliggörande bilder och diagram samt uppgifter som ska utföras. Det tar en till en och en halv timme att slutföra ett avsnitt.
Utbildningen har tagits fram med finansiering från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (Recovery and Resilience Facility, RRF) som en del av Programmet för en koldioxidsnål byggd miljö (KIRAilmasto). Utbildningen har utarbetats av HAUS och Granlund Oy på uppdrag av miljöministeriet.
Mer information:
Maria Tiainen
Specialsakkunnig
tfn 0295 250 394
[email protected]
(fr.o.m. 13.5)
Maija Stenvall
Programchef, Programmet för en koldioxidsnål byggd miljö
tfn 0295 250 354
[email protected]