Hoppa till innehåll
Media

IPCC:s nya rapport: temperaturhöjningen nästan fem grader som värst

miljöministeriet
Utgivningsdatum 27.9.2013 8.30
Pressmeddelande

Meteorologiska institutet och miljöministeriet informerar

I IPCC:s rapport bedöms fyra nya växthusgasscenarier. Enligt det allvarligaste scenariot, där utsläppen av växthusgaser ökar i samma takt som de gör nu, skulle jordens medeltemperatur före år 2100 stiga med tre till fem grader jämfört med nivån förra årtiondet. Om man däremot skulle lyckas minska utsläppen snabbt redan kring år 2020 skulle temperaturen ändå stiga med cirka en grad.

Merparten av den ökade värmen lagras i haven

I rapporten lyfts havens roll i klimatförändringen fram.

”Det är viktigt att vara medveten om att uppvärmningen av atmosfären bara är ett av tecknen på klimatförändring. Nu har vi även djupare kunskaper om havens roll”, konstaterar Meteorologiska institutets generaldirektör Petteri Taalas, som är ordförande i Finlands IPCC-grupp.

Merparten, över 90 procent, av klimatsystemets ökade värmeenergi har lagrats i haven. Detta förklarar delvis varför uppvärmningen av atmosfären inte fortskrider i jämn takt.  Det förekommer naturlig variation i klimatet från år till år och mellan ett årtionde och ett annat. Ibland tilltar uppvärmningen och ibland saktas den av.

Havsytan stiger på grund av havsvattnets värmeutvidgning och när glaciärerna smälter. Världshavens yta har under perioden 1901–2010 stigit med i genomsnitt 1,7 mm om året och åren 1993–2013 redan med i genomsnitt 3,2 mm om året. Havsytan kommer antagligen att stiga allt snabbare och fortsätta stiga i århundraden. Man har även observerat att haven försuras när de binder den koldioxid som finns i allt större mängd i atmosfären.

Klimatförändringen som tydligast i arktiska området

Jordens temperatur har i genomsnitt stigit med 0,85 grader sedan 1880. Uppvärmningen har tilltagit: enligt rapporten har de tre senaste årtiondena varit varmare globalt än något tidigare årtionde sedan år 1850.

Rapporten bekräftar informationen om att klimatförändringens framfart syns som tydligast i de nordliga områdena. Enligt observationerna har området som varje år täcks av arktisk havsis minskat. Även snötäcket som på våren täcker norra halvklotet har krympt. Snö- och istäcket väntas fortsätta minska även i framtiden.

Forskarnas budskap till beslutsfattarna har ytterligare förstärkts

Den första delrapporten, som fokuserar på den vetenskapliga bakgrunden till klimatförändringen, bekräftar forskningsresultaten om klimatförändringens utveckling i de rapporter som IPCC publicerade åren 1990, 1995, 2001 och 2007.

"Vetenskapsvärlden har passat bollen till oss beslutsfattare. I ljuset av den information som lagts fram borde det inte vara svårt att inse fakta. Den värld som uppstår om nuvarande utsläppsutveckling får fortgå är en värld som ingen vill ha. Som det konstateras i rapporten måste utsläppen kunna minskas drastiskt redan före 2020 och halveras senast 2050. Det här kräver modiga och ansvarsfulla beslut på både nationellt och internationellt plan, såsom det globala klimatavtal som läggs fram för godkännande i Paris 2015", säger miljöminister Ville Niinistö.

IPCC samlar in information till stöd för beslutsfattandet

IPCC:s femte utvärderingsrapport består förutom av den rapport som nu publicerats även av rapporter om effekterna av klimatförändringen samt om anpassningen till dem och om hur man dämpar klimatförändringen.  Dessa blir klara i mars-april 2014. Ett sammandrag av alla delrapporterna blir klart hösten 2014.

IPCC är en mellanstatlig panel för klimatförändringar (Intergovernmental Panel on Climate Change) som har sammankallats av Meteorologiska världsorganisationen WMO och FN:s miljöprogram UNEP. Syftet med panelen är att stöda klimatpolitiskt beslutsfattande. Till dess uppgifter hör bland annat att utvärdera klimatförändringen och den vetenskapliga kunskapen om dess följder samt olika åtgärder som begränsar förändringarna. Åren 2010–2013 deltog cirka 831 skribenter i arbetet med rapporten. Fem av dem kom från Finland.

Ytterligare information:

Generaldirektör Petteri Taalas, Meteorologiska institutet, [email protected], 029 539 2200.

Gruppchef Heikki Tuomenvirta, Meteorologiska institutet, [email protected], 029 539 4122

Specialmedarbertare till miljöministern Paloma Hannonen, miljöministeriet, [email protected], 040 772 3585

Infografik om resultaten från rapporten finns på adressen: