Hoppa till innehåll
Media

Inventeringen av arkeologiska objekt av riksintresse i Finland har uppdaterats

miljöministeriet
Utgivningsdatum 7.11.2024 13.50
Pressmeddelande
Raaseporin linna alhaalta päin kuvattuna
Raseborg byggdes på 1370-talet på en liten klippig ö, som numera vuxit ihop med fastlandet. Ringmuren runt borgen, som uppförts i faser på höga rundhällar, är av hästskoform och i anslutning till den egentliga huvudborgen finns det två förborgar. En pålbefästning finns runt borgön. Borgen utvidgades på 1400- och 1500-talen, men den övergavs till slut på 1550-talet, varefter den undgått senare byggnadsverksamhet. De välbevarade ruinerna efter borgen och dess slottsmalm bildar en sällsynt och betydande helhet. Fotograf: Sari Mäntylä

Statsrådet har i dag den 7 november fattat beslut om arkeologiska objekt av riksintresse (VARK) som en del av de riksomfattande målen för områdesanvändningen. Inventeringen av arkeologiska objekt av riksintresse omfattar cirka 1 000 betydande områden med sammanlagt cirka 1 400 arkeologiska objekt.

De arkeologiska objekten av riksintresse berättar hur och varför det byggda kulturarvet och kulturlandskapet gradvis har uppkommit och formats till det vi ser i dag. Slutresultatet av inventeringen är en uppsättning objekt som man har försökt utarbeta så att den så väl som möjligt täcker olika exempel på det finländska fastlandets arkeologiska kulturarv regionalt, tidsmässigt och enligt typ av fornlämning.

Den nya VARK-inventeringen ersätter den tidigare inventeringen Förhistoriska skyddsområden som är betydelsefulla för hela landet. Det är fråga om en riksomfattande inventering enligt statsrådets beslut om de riksomfattande målen för områdesanvändningen. De riksomfattande målen för områdesanvändningen grundar sig på markanvändnings- och bygglagen. Landskapen och kommunerna ska beakta objekten och områdena i sin planläggning och de statliga myndigheterna ska beakta dem i sin egen verksamhet. VARK-inventeringen träder i kraft den 1 mars 2025.

Museiverket har arbetat för att uppdatera inventeringen 2018–2024 i samarbete med museerna med regionalt ansvar och Forststyrelsen. I utvecklingen av inventeringen har också medverkat en styrgrupp med representanter för museerna med regionalt ansvar, Samemuseet Siida, läroämnet arkeologi vid Helsingfors universitet, Kommunförbundet, Forststyrelsen, undervisnings- och kulturministeriet (som också svarade för styrningen av projektet), Arkeologiska sällskapet i Finland och miljöministeriet.

De arkeologiska objekten av riksintresse är representativa exempel på regionernas historia

Vid bedömningen av objekten har man tänkt på hur väl ett objekt återspeglar sin tids fenomen, processer och händelser. Man har också utrett hur väl objektet har bevarats, dess forskningsmässiga värde och om objektet är särskilt typiskt eller sällsynt på regional eller riksomfattande nivå. Alla betydande objekt ingår därför inte i inventeringen.

Största delen av VARK-områdena härrör från historisk tid (cirka 1150–1900 v.t.). Objekt från historisk tid är bland annat Åbo slott, Tavastehus slott, Raseborgs slott, Borgå domkyrka och Sankt Mikaels kyrkoruin i Pälkäne. Bland de förhistoriska objekten finns bland annat tidiga bosättningar och gravplatser samt konstverk, såsom Finlands nordligaste hällmålning i Julma-Ölkky, som befinner sig i Hossa nationalpark.

Mer information

Reko Korhonen 
specialsakkunnig
[email protected]
tfn 0295 250 018
 

Timo Turunen
miljöråd
[email protected]
tfn 0295 250 303