Byggnadsmaterial har betydande inverkan på de växthusgasutsläpp som byggnader orsakar
Ett exempelfall visar att valet av material som mest har haft mer än dubbelt så stor inverkan på växthusgasutsläppen under byggnadens livscykel jämfört med miniminivån. De omständigheter under vilka en byggnad uppförs konstaterades också ha en betydande inverkan på växthusgasutsläppen, eftersom byggnadens läge direkt inverkar på byggsättet och på mängden material som används.
I ett modernt småhus i energiklass A har byggnadsmaterialen i ett 50-årigt granskningsperspektiv lika stor betydelse som uppvärmningen. Dessutom observerades att den nytta som en ändamålsenlig avfallshantering och återvinning ger motsvarar 9–15 procent av de utsläpp som hänför sig till uppförandet, användningen och underhållet av byggnaden under ett tidsperspektiv på 50 år."På basis av utredningen verkar det finnas grunder för att beakta byggnadsmaterial i styrningen av nybyggnad. I de fortsatta utredningarna kommer vi att arbeta vidare i dialog med aktörerna inom branschen", berättar ordföranden för projektets styrgrupp, överarkitekten Harri Hakaste vid miljöministeriet.
Enligt Hakaste behövs det ytterligare forskning bl.a. beträffande kalkylmetodernas tillförlitlighet och användarvänlighet. Parallellt med växthusgasutsläppen kommer även annan miljöpåverkan av framställandet av byggprodukter att utredas.I regeringsprogrammet fastställs ett mål om att beakta byggmaterial och byggprodukter vid kalkyleringen av energieffektivitet i byggandet. Det har bedömts att 40 procent av den totala energiförbrukningen i Europa och en tredjedel av växthusgasutsläppen hänför sig till byggnader. I takt med att energiprestandan i nya byggnader förbättras och utsläppen minskar kommer byggnadsmaterialens koldioxidavtryck att få allt större betydelse.
- Rapporten om byggnadsmaterials miljöpåverkan (på finska)
Mer information
Överarkitekt Harri Hakaste, miljöministeriet, tfn 050-413 76 73, [email protected]