Hoppa till innehåll
Media

Boendebarometern: Urbanisering förändrar invånarnas behov

miljöministeriet
Utgivningsdatum 12.10.2023 10.22
Nyhet
Foto: Saara Sivonen

Enligt den färska Boendebarometern är de som bor i stadsområden i huvudsak nöjda med sin egen livsmiljö. De allt tätare städerna och digitaliseringen förändrar invånarnas behov och önskemål, som visar tecken på urbanisering.

Boendebarometern utredde kvaliteten på och önskemålen om boende i urbana boendemiljöer i tätorter med minst 10 000 invånare.

Undersökningen visar att bostadsområdena i de finländska städerna i huvudsak är trivsamma och högklassiga. De faktorer som bidrar mest till trivseln är ett centralt läge, en lugn miljö och närhet till naturen. Den största orsaken till otrivsel är en brist på parkeringsplatser och tjänster, buller och luftföroreningar samt upplevelser av en halvfärdig miljö.

Tätare städer förbättrar möjligheterna att röra sig

Bland Boendebarometerns långsiktiga trender syns urbanisering, tätare städer, en åldrande befolkning, klimatförändringar och digitalisering. Därför har såväl den fysiska miljön som attityderna och invånarnas beteende förändrats. Förändringarna inverkar på upplevelserna om kvaliteten på bostadsområdena samt på människors behov av tjänster och deras önskemål om boende. Urbaniseringen och de tätare städerna har förbättrat tjänsterna och möjligheterna att röra sig också utan bil.

Behoven av tjänster har förändrats och tillfredsställelsen med tjänsterna har ökat

Tillfredsställelsen med de kommersiella och offentliga tjänsterna i bostadsområdena har ökat, med undantag för bostadsområdenas hälsovårdstjänster. Invånarna är särskilt nöjda med dagvårds- och grundskoletjänsterna i sitt bostadsområde. Mest missnöje väcker bristen på möteslokaler och andra gemensamma lokaler för invånarna.

I stället för basservice önskas mer fritidstjänster, såsom kaféer och idrottsplatser utomhus. Digitaliseringen har minskat behovet av bank- och posttjänster i bostadsområdena. När det gäller delade tjänster önskas det fler offentliga laddningsstationer för elbilar och gemensamma stadscyklar i bostadsområdena.

Önskemålen om boende har urbaniserats

Invånarna är i allmänhet nöjda med sin boendemiljö. Önskemålen om boende har urbaniserats: egnahemshusens popularitet i städerna har minskat och centrumaktigt boende i flervåningshus har blivit populärare. I snitt önskas det att bostäderna i flervåningshus vore något större än för närvarande, men att egnahems-, par- och radhusbostäderna vore mindre.

Information om boendemiljön vart sjätte år

Boendebarometern 2022 är en enkätundersökning om kvaliteten på och önskemålen om boende i urbana boendemiljöer i tätorter med minst 10 000 invånare. Undersökningen, som genomförts för femte gången, erbjuder långsiktig uppföljningsinformation med början från år 1998.

Med hjälp av undersökningen kan man bättre förstå de faktorer och samhälleliga trender som påverkar önskemålen om boende och boendetrivseln samt utveckla städerna, bostadsområdena och bostadsbyggandet. Resultaten av barometern kan utnyttjas i uppföljningen av den byggda miljön, utvecklingen av lagstiftningen, styrningen av planeringen av områdesanvändningen, stadsplaneringen, bostadsplaneringen och bostadsbyggandet samt i forskning.

Undersökningen finansierades av miljöministeriet och Finlands miljöcentral och för genomförandet svarade Finlands miljöcentral.

Mer information

Anna Strandell 
äldre forskare
Finlands miljöcentral (Syke)
tfn 0295 251 657
[email protected]