Arbetet med att genomföra direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse inleds – avloppsvattenreningen effektiviseras

miljöministeriet
Utgivningsdatum 7.4.2025 10.33
Typ:Pressmeddelande

Det nya direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse, som trädde i kraft vid ingången av året, skärper allmänt kraven på rening av avloppsvatten från tätbebyggelse. I fortsättningen ska också mikroföroreningar avlägsnas från avloppsvattnet, energieffektivitetskrav ställas på reningsverken och avloppsbräddningar kontrolleras. Miljöministeriet har tillsatt en uppföljningsgrupp och en sakkunniggrupp för att bereda de nationella lagstiftningsändringar som EU:s reviderade direktiv om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse kräver.

Syftet med det reviderade direktivet är att effektivisera reningen av avloppsvatten i avloppsreningsverken och förbättra vattenstatusen genom att minska utsläppen särskilt i fråga om näringsämnen och sådana ämnen som är skadliga i låga koncentrationer, det vill säga mikroföroreningar. Dessa skärpta reningskrav innebär att reningsverken kommer att behöva göra betydande investeringar.

Investeringarna i avlägsnandet av mikroföroreningar ska täckas av systemet för utökat producentansvar för läkemedels- och kosmetikaindustrin, eftersom största delen av mikroföroreningarna i avloppsvattnet härstammar från deras produkter. Övervakningen av avloppsvattnet effektiviseras genom ökad provtagning inom den traditionella övervakningen. Dessutom övervakas antimikrobiell resistens i avloppsvattnet. I övervakningen ingår också sådana kemikalier som stannar kvar i miljön under en lång tid, det vill säga så kallade evighetskemikalier, såsom PFAS-föreningar.
Direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse har varit den rättsakt som har haft den största inverkan på förbättringen av vattenkvaliteten i EU och direktivet omfattar alla väsentliga utsläpp som släpps ut i vattendragen från tätbebyggelse. I och med revideringen har direktivet uppdaterats så att det motsvarar dagens behov. Direktivet ska införlivas i den nationella lagstiftningen senast den 31 juli 2027.

Uppföljningsgruppen har till uppgift att diskutera de riktlinjer som ska dras i samband med genomförandet och stödja beredningen av bestämmelserna. Sakkunniggruppens uppgift är att ansvara för utarbetandet av lagstiftningsförslagen. I sitt arbete kommer gruppen att på bred front höra de intressentgrupper som berörs av direktivet. Medlemmarna i uppföljningsgruppen och sakkunniggruppen representerar de ministerier och intressentgrupper som är centrala med tanke på genomförandet. 

Mer information:

Ari Kangas
miljöråd
[email protected]
tfn 0295 250 340

Antton Keto
miljöråd
[email protected]
tfn 0295 250 148