Hyppää sisältöön
Media

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja ASP-korkotukilainojen enimmäismäärien korottamisesta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 17.10.2023 11.17
Tiedote

Ympäristöministeriö valmistelee ASP-korkotukilainojen enimmäismäärien korottamista. Asetusmuutoksen valmistelu on käynnistetty nopealla aikataululla osana budjettiriihessä päätettyjä asuntorakentamista vauhdittavia toimenpiteitä. Asetusluonnoksen lausuntokierros järjestetään 17.10.2023–27.11.2023.

”Asuntomarkkinoiden suhdannetilanne avaa mahdollisuuksia ensiasunnon ostajille, kun tarjontaa on runsaasti ja asuntojen hinnoissa on neuvotteluvaraa. Hallitusohjelman mukaisesti nostamme ASP-korkotukilainojen enimmäismääriä. Tämä laajentaa ASP-säästäjien mahdollisuuksia tarpeitaan vastaavan asunnon hankintaan”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmän (ASP) tarkoituksena on lisätä pitkäjänteistä asuntosäästämistä ja parantaa mahdollisuuksia ensiasunnon hankintaan. ASP-tilille säästäneelle ensiasunnon ostajalle myönnetään korkotukilaina. Lainan alueellisista enimmäismääristä säädetään asetuksella.

ASP-korkotukilainan enimmäismäärien korottamisen tavoitteena on helpottaa ensiasunnon ostamista tai rakentamista. Valtiovarainministeriön ja ympäristöministeriön yhteinen asiantuntijatyöryhmä suositteli aiemmin syksyllä korotusta yhtenä toimenpiteenä asuntorakentamisen suhdannetilanteeseen vastaamiseksi. Ensiasunnon kauppa vaikuttaa usein suoraan muuhunkin asuntojen vaihdantaan asuntomarkkinoilla, kun pienemmän asunnon hankkiminen käynnistää useamman asunnon myynnin ketjun. 

Enimmäismääriä on korotettu viimeksi vuonna 2021. Lisäksi vuoden 2023 alusta kaksi lainansaajaa on voinut saada 1,5-kertaisen lainan asuntoa kohden. Nyt enimmäismääriä ehdotetaan nostettavaksi 15 000–25 000 eurolla. Suurin korotus olisi Espoon, Kauniaisten ja Vantaan alueella, jossa tällä hetkellä 44 prosenttia ASP-lainalla ensiasunnon ostajista nostaa enimmäismäärän lainaa. Enimmäismääriä nostettaisiin myös muilla alueilla. Uudet enimmäismäärät tulisivat voimaan 1.4.2024. 

Lisätietoja:

Emma-Stina Vehmanen
ministerin erityisavustaja
[email protected]
p. 040 847 1992

Satu Eronen
hallitussihteeri
[email protected]
p. 0295 250 180

Mikko Friipyöli
erityisasiantuntija
[email protected]
p. 0295 250 375