Hyppää sisältöön
Media

Ympäristöministeriö myönsi kunnille 1,5 miljoonaa euroa avustusta rakennetun ympäristön tiedonhallinnan uudistamiseen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2024 8.46
Tiedote

Ympäristöministeriön myöntämä avustus tukee kuntien kaavoituksen ja rakentamisen luvituksen tiedonhallinnan kehittämistä. Avustettavat hankkeet ovat osa rakennetun ympäristön tiedonhallinnan uudistusta, jonka yhtenä osana on koota kaavoituksen ja luvituksen tiedot valtakunnalliseen rakennetun ympäristön tietojärjestelmään, Ryhtiin.

Avustuksella tuetaan kuntien valmiuksia tuottaa tietomallimuotoista tietoa ja toimittaa sitä Ryhti-järjestelmään. Tällä hakukierroksella avustusta saa seitsemän kuntaa. 

”Avustushakukierroksella saimme paljon laadukkaita kuntien hakemuksia. Hankkeiden projektisuunnitelmissa on nähtävissä kuntien vahva motivaatio yhteiskehittää järjestelmiä ja ohjelmistoja. On ilahduttavaa nähdä, miten moni kunta on yhdessä kehittämässä valtakunnallisia ratkaisuja ja malleja, jotka sujuvoittavat tiedonhallintaa sekä hyödyttävät laajasti muitakin kuntia, kun siirrymme Ryhti-järjestelmän käyttöönottovaiheeseen." ympäristöministeriön erityisasiantuntija Jemina Suikki kiittää. 

Ryhti-järjestelmän palveluita avautuu vuoden 2024 alusta alkaen vaiheittain. Ryhti-järjestelmän palvelujen ja rajapintojen testaus on aloitettu jo edellisen vuoden avustushakukierroksen hankkeiden kanssa. Nyt avustusta saaneet hankkeet pääsevät myös yhteiskehittämään Ryhti-järjestelmää, testaamaan teknisiä ratkaisuja ja antamaan niistä palautetta. Testausta jatketaan keväälle 2025. 

Avustettavien hankkeiden keskeinen tavoite on sujuvoittaa tiedonhallintaa ja kehittää kuntajärjestelmien teknisiä kyvykkyyksiä huomioiden kuntien rakennetun ympäristön viranomaisprosessit. Avustusta saaneet kunnat tekevät yhdessä tietojärjestelmätoimittajiensa kanssa tarvittavat muutokset omiin ohjelmistoihin ja järjestelmiin, jotta tiedon tietomallimuotoinen tuottaminen ja toimittaminen on mahdollista. Myös muut kunnat hyötyvät hankkeiden tuloksista.  

Avustusta saavat kunnat  

Huhtikuussa päättyneessä avustushaussa määrärahaa oli jaossa 1,5 miljoonaa euroa. Ympäristöministeriö sai 21 hakemusta, ja niissä haettiin avustusta yhteensä noin 3,6 miljoonaa euroa. 

Avustusta saivat 

Järvenpään kaupunki, 230 000 euroa  
Keravan kaupunki, 70 000 euroa  
Keuruun kaupunki, 225 000 euroa 
Naantalin kaupunki, 230 000 euroa  
Nokian kaupunki, 205 000 euroa  
Raahen kaupunki, 305 000 euroa  
Tampereen kaupunki, 250 000 euroa 

Ympäristöministeriö avaa seuraavan avustushaun syksyllä 2024, jolloin haettavaksi avataan 2,3 miljoonaa euroa.  

Lisätiedot 

Jemina Suikki 
erityisasiantuntija 
p. 0295 250 345