Hyppää sisältöön
Media

YK:n ilmastokokous käynnistyy viikonloppuna Egyptin Sharm el-Sheikhissä – tavoitteena vauhdittaa Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa

sosiaali- ja terveysministeriövaltioneuvoston viestintäosastoympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 3.11.2022 13.50
Tiedote

Pääministeri Sanna Marin edustaa Suomea valtionjohdon kokouksessa maanantaina 7. marraskuuta. Ministeriviikolla 15.-18.11. Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.

YK:n ilmastosopimuksen osapuolet kokoontuvat Egyptin Sharm el-Sheikhiin 6.-18. marraskuuta. Ilmastokokouksessa (COP27) jatketaan työtä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi. 

Kokouksen käynnistää valtionjohtotason huippukokous, jossa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin. Pääministeri Marin pitää kokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron. Lisäksi hän osallistuu kokonaisohjelman salliessa muun muassa oikeudenmukaista siirtymää, ilmastoa ja metsiä sekä varhaisvaroitusjärjestelmiä koskeviin korkean tason tilaisuuksiin. Pääministeri Marinin ohjelmassa on myös kahdenvälisiä tapaamisia.

Jälkimmäisellä kokousviikolla Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo. Myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen osallistuu kokouksen tapahtumiin.

Ohisalo: Toimia kiristettävä, jotta 1,5 asteen tavoite pysyy saavutettavissa

Kokouksen tärkein tavoite on pitää 1,5 asteen tavoite yhä saavutettavissa. Maiden nykysitoumusten mukaisilla toimilla maapallo lämpenee noin 2,4-2,6 astetta.

”Takana on jälleen yksi vuosi, jolloin lämpöennätykset ovat rikkoutuneet ympäri maailmaa ja päästöt ovat jatkaneet kasvuaan. Toimia on kiristettävä nopeasti, jotta globaalit päästöt saadaan käännettyä laskuun ja ilmaston lämpeneminen rajattua 1,5 asteeseen. Etenkin maailman suurilta talouksilta tarvitaan nyt enemmän”, ministeri Ohisalo korostaa.

Suomelle on tärkeää, että Pariisin sopimuksen toimeenpano etenee kaikilla osa-alueilla, ja että päätökset perustuvat uusimpaan tieteeseen ja etenkin hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportteihin. Useat maat eivät ole vielä päivittäneet ilmastotavoitteitaan riittäviksi. Viime viikolla YK:n ympäristöohjelman UNEPin päästökuiluraportti totesi, että vuoden 2022 aikana vain 24 maata on päivittänyt sitoumuksensa. Näiden päivitettyjen sitoumusten vaikutus globaaleihin päästöihin vuoteen 2030 mennessä on alle prosentin luokkaa.

Päästöjen vähentämisen lisäksi kokouksen keskeisiä teemoja ovat ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastorahoitus. Ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaaminen on puheenjohtajamaa Egyptille ja kehitysmaaryhmälle prioriteetti.

”Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo ympäri maailmaa. Pakistanin tulvat, Afrikan ruokakriisi ja Euroopan ennätyskuivuus – yksikään talous ei ole ilmastokriisiltä suojassa, mutta on selvää, että kriisi runtelee pahiten köyhiä maita. Kaikkein haavoittuvimpien maiden huoli otetaan vakavasti. Päästöjen nopea vähentäminen on olennaista, sillä jos emme onnistu hillitsemään ilmastonmuutosta, ilmastokriisin lasku kasvaa eksponentiaalisesti”, Ohisalo sanoo.

Painopiste siirtyy Pariisin sopimuksen toimeenpanoon

Ilmastokokousten painopiste siirtyy Egyptin kokouksen myötä entistä enemmän sopimuksen toimeenpanoon. 

”Viime vuonna saatiin valmiiksi loputkin Pariisin sopimuksen toimeenpanosäännöistä. Nyt kokouksen tavoitteena on varmistaa, että toimeenpano etenee kaikilla osa-alueilla”, Suomen pääneuvottelija Marjo Nummelin sanoo.

Rahoituskysymyksissä ratkotaan menetysten ja vahinkojen käsittelyn lisäksi sitä, miten 100 miljardin dollarin vuositavoite saavutetaan ensi vuoden aikana ja miten ilmastonmuutokseen sopeutumiseen saadaan ohjattua paremmin tukea köyhille maille. EU:n ja Suomen tavoitteena on aloittaa neuvottelut myös siitä, miten varmistetaan, että myös yksityiset rahavirrat tukevat vähähiilistä kehitystä. Lisäksi kokouksen agendalla on globaalin sopeutumistavoitteen konkretisoiminen sekä päätökset ilmastonmuutoksen hillintää käsittelevästä ohjelmasta, jonka avulla päästövähennyksiä vauhditettaisiin ja hyviä käytäntöjä jaettaisiin systemaattisemmin.

Sivutapahtumat keräävät kaupunkeja, yrityksiä, sijoittajia ja kansalaisjärjestöjä yhteen vauhdittamaan ilmastotoimia

Egyptin ilmastoneuvottelujen yhteydessä järjestetään myös useita sivutapahtumia, jotka vauhdittavat sopimuksen toimeenpanoa. Kokoukseen odotetaan yhteensä yli 30 000 osallistujaa. 

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio kokoontuu kokouksen yhteydessä keskiviikkona 9. marraskuuta. Ministerit keskustelevat muun muassa siitä, miten ilmastoasiat saadaan vahvemmin osaksi talouspoliittista päätöksentekoa. Suomi toimii koalition toisena puheenjohtajana.
Suomi järjestää kokouksessa 17.11. oman tapahtumansa yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöstä hiilineutraaliustavoitteen 2035 saavuttamiseksi. 

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen puhuu muun muassa oikeudenmukaista siirtymää, vammaisten ihmisten osallisuutta ja naisten roolia käsittelevissä tapahtumissa.

”Päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi kaikkien on voitava osallistua. Keskustelen ilmastokokouksessa tasa-arvotoimijoiden ja vammaisjärjestöjen kanssa osallistavan ilmastopolitiikan keinoista. Sosiaalipolitiikalla luodaan edellytykset kaikkien osallistumiselle”, toteaa ministeri Sarkkinen.

Egyptin kokousta ja Suomen valtuuskunnan kuulumisia voi seurata Twitterissä #ilmastoCOP27.

Lisätiedot

Lauri Voionmaa
Pääministeri Sanna Marinin erityisavustaja
p. 0295 160 306
[email protected]
(Sharm el-Sheikhissä 6.-8.11.)

Riikka Yliluoma
Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon erityisavustaja
p. 050 414 1682
[email protected]
(Sharm el-Sheikhissä 14.-19.11.)

Marjo Nummelin
Ilmastoasioiden pääneuvottelija
ympäristöministeriö
p. 0295 250 227
[email protected]
(Sharm el-Sheikhissä 5.-19.11.)

Kaarle Kupiainen
Neuvotteleva virkamies
ympäristöministeriö
p. 0295 250 232
[email protected]
(Sharm el-Sheikhissä 5.-19.11.)

Outi Honkatukia
Ilmastoyksikön päällikkö
ympäristöministeriö
p. 050 341 1758
[email protected]
(Sharm el-Sheikhissä 4.-19.11.)

Riikka Lamminmäki
Viestintäpäällikkö
ympäristöministeriö
p. 050 5762604
[email protected]
(ministeri Ohisalon ja neuvottelijoiden haastattelupyynnöt ilmastokokouksen aikana, Sharm el-Sheikhissä 14.-19.11.)

Jiri Sironen
Sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja
p. 040 450 9077
[email protected]
(Sharm el-Sheikhissä 13.-15.11.)

Hanna Sarkkinen Maria Ohisalo Sanna Marin