Hyppää sisältöön
Media

Valtiosihteereiden pyöreä pöytä: Asunnottomuus puolitetaan hallituskaudella – kuntien ennaltaehkäisevä työ avainasemassa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2019 10.11
Tiedote

Ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja oikeusministeriö tiedottavat

Hallitusohjelman tavoite puolittaa asunnottomuus neljässä vuodessa vaatii lisäpanostuksia erityisesti kuntien asunnottomuutta ennaltaehkäisevään työhön. Uuden asunnottomuusohjelman tavoitteista ja toimenpiteistä keskusteltiin pyöreän pöydän keskustelussa 22. marraskuuta.

Keskusteluihin osallistuivat Helsingin, Vantaan, Espoon, Tampereen, Turun, Jyväskylä, Kuopion, Oulun sekä Porin asumisesta sekä sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavia johtajia ja asiantuntijoita. Yhdeksän suurimman kaupungin lisäksi mukana olivat myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA sekä Rikosseuraamuslaitos.

Keskustelun käynnistivät ympäristöministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä oikeusministeriön valtiosihteerit.

Asunnottomuutta on onnistuttu vähentämään

”Suomessa on tehty viimeiset kymmenen vuotta tavoitteellista työtä asunnottomuuden kitkemiseksi, ja työ on tuottanut tulosta. Asunnottomien määrä on vähentynyt, on löydetty toimivia tapoja auttaa. Kuitenkin asunnottomia on edelleen noin 5500, ja työtä jatketaan. Katse siirtyy entistä vahvemmin kuntiin. Meidän täytyy löytää parhaat tavat tukea kuntia asunnottomuustyön vahvistamisessa ja vakiinnuttamisessa”, ympäristö- ja ilmastoministerin valtiosihteeri Terhi Lehtonen sanoo.

”Hallitusohjelman kirjaus asunnottomuuden puolittamiseksi on monessa mielessä tärkeä oikeusministeriön hallinnonalalla. Rikosseuraamusalan asiakkaat ovat yksi suurimmista yksittäisistä asunnottomien ryhmistä. On tärkeää, että kunnat ottavat kehittämisen kohteeksi vapautuvien vankien ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden asunnottomuuden poistamisen. Toivomme, että asumispalveluiden kehittämisessä huomioidaan tämä erityisryhmä”, sanoo oikeusministerin valtiosihteeri Malin Brännkärr.

”Vuosien yhteisestä työstä huolimatta olemme yhä tilanteessa, jossa sekä kohtuuhintaisia asuntoja että asumiseen tarvittavaa tukea ei edelleenkään ole kaikkialla riittävästi tarjolla. Asunnottomuuspolitiikan keinojen ja roolin vahvistamisen rinnalla myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kehittäminen on yhtä tärkeää”, sanoo sosiaali- ja terveysministerin valtiosihteeri Eila Mäkipää.

Uusi asunnottomuusohjelma käyntiin 2020 – luvassa tukea kunnille

Ympäristöministeriö käynnistää ensi vuonna yhteistyöohjelman asunnottomuuden puolittamiseksi 2023 mennessä.

Ohjelma pureutuu erityisesti aikaisempien asunnottomuusohjelmien arvioinneissa löytyneisiin kehittämiskohtiin, kuten matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluiden riittävyyteen ja asunnottomuustyön vahvistamiseen osaksi kunnan peruspalveluja.

Ohjelmaan kutsutaan mukaan Suomen suurimmat kunnat, joissa myös asunnottomia on eniten. Kunnat tekevät asunnottomuuden vähentämisestä suunnitelman, jossa otetaan huomioon mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjonta, asunnottomille tarkoitetut asunnot sekä alueellinen asunnottomuustyötä tekevä yhteistyöverkosto sisältäen myös järjestöt.

Osallistuvat kunnat voivat hakea avustusta asumista tukevien sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen.

Lisätietoja:
Ministeri Mikkosen erityisavustaja Timo Juurikkala, [email protected],
p. 040 555 4013
Ministeri Henrikssonin valtiosihteeri Malin Brännkärr, [email protected],
p. 040 534 7727
Ministeri Kiurun erityisavustaja Sampo Varjonen, [email protected],
p. 050 455 7122

Krista Mikkonen