Hyppää sisältöön
Media

Uusi opas antaa välineet esteettömään rakentamiseen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 6.3.2019 12.07
Tiedote

Ympäristöministeriö on tänään julkaissut päivitetyn oppaan esteettömän rakennuksen ja ympäristön suunnittelun tueksi. Suunnittelijoiden, rakennuttajien, rakentajien ja viranomaisten käyttöön laaditun oppaan on kustantanut Rakennustieto Oy.

Esteettömässä ympäristössä kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet asua, tehdä töitä, opiskella, harrastaa ja hoitaa asioitaan. Hyvin suunniteltu esteetön ympäristö soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin riippumatta ihmisen toimintakyvystä. Kestävää ja pitkäaikaista käyttöä edistää se, että esteettömät tilat ovat muunneltavissa ihmisten tarpeiden mukaan.

Esteetön rakennus ja ympäristö on opas esteettömän liikkumis- ja toimimisympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen. Oppaan pääasiallinen sisältö koskee muita kuin asuinrakennuksia, mutta ohjeita voi soveltaa hyvin myös asuntorakentamiseen. Vaikka kirja perustuu asetusten vaatimustasoon, sen tavoitteena on ohjata suunnittelemaan ja toteuttamaan rakennukset ja niiden ympäristöt vähimmäistasoa paremmin.

Nyt julkaistu opas on kokonaan uudistettu painos vuonna 2011 ilmestyneestä samannimisestä julkaisusta. Esteetön rakennus ja ympäristö -oppaan on toimittanut yliarkkitehti Niina Kilpelä ympäristöministeriöstä. Alan ammattilaisten ohella teos soveltuu hyvin myös rakennus- ja sisustussuunnittelun oppikirjaksi.

Oppaan julkistamistilaisuudessa esiteltiin Helsingin keskustakirjasto Oodia, jonka suunnittelussa esteettömyys on huomioitu alusta pitäen.

”Etenkin julkisessa rakentamisessa on havahduttu siihen, että esteettömyyden tarkoitus on tuottaa hyviä ja toimivia tiloja kaikille käyttäjille, ei pelkästään erityisryhmille. Toki parannettavaakin vielä on. Toivon, että tämä opas palvelee suunnittelijoita ja toteuttajia konkreettisena työkaluna esteettömyyden huomioimisessa kaikenlaisessa rakentamisessa”, Niina Kilpelä sanoo.

Opas on julkaistu myös ruotsinkielisenä versiona. Sähköiset versiot ovat ladattavissa ympäristöministeriön verkkosivuilta. Painettua suomenkielistä teosta voi hankkia Rakennustieto Oy:n kautta.

Lisätietoja:     

Yliarkkitehti Niina Kilpelä, ympäristöministeriö, p. 029 525 0019, [email protected]

Projektivastaava Satu Laine, Rakennustieto, p. 0207 476 409, [email protected]