Hyppää sisältöön
Media

Uusi kurssi vahvistaa tekoälyosaamista kiinteistö- ja rakentamisalalla

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 27.10.2021 6.52
Uutinen

Tekoäly rakennetussa ympäristössä -kurssi lanseerataan 27.10. Kurssi on maailman ensimmäinen suosittuun Elements of AI-kurssiin pohjautuva tekoälyverkkokurssi, joka on räätälöity tietylle toimialalle.

Kurssi on syntynyt toimialan yhteistyönä tarpeesta levittää tekoälyosaamista kiinteistö- ja rakentamisalalla. Tekoälystä ja sen mahdollisuuksista puhutaan paljon, mutta sen kokonaisvaltaista perusosaamista on vielä liian vähän. Rakennettu ympäristö tuottaa paljon tietoa, mutta hyödyntäminen voisi olla paljon tehokkaampaa. Kurssi on tarkoitettu laajasti kiinteistö- ja rakentamisalan ammattilaisille ja se esittelee käytännön esimerkkejä sekä mahdollisuuksia, joita uusi teknologia toimialalle tarjoaa.

"Tekoäly rakennetussa ympäristössä verkkokurssi sai alkunsa siitä, että KIRAHub toi meille näkyväksi toimialan haasteet, jotka vaikuttivat sellaisilta, joita halusimme yhdessä ratkaista", Ville Sinisalo Reaktor Educationilta kertoo kurssin synnystä.

"Halusimme löytää tavan levittää tekoälyosaamista laajasti koko kiinteistö- ja rakentamisalalle. KIRA-ala on dataintensiivinen, mutta meillä ei ole vielä tapoja hyödyntää arvokasta tietoa, jota rakennetussa ympäristössä syntyy," Teemu Lehtinen, KIRAHubin toimitusjohtaja jatkaa.

Ympäristöministeriö on ollut tukemassa kurssin toteutusta, joka on haluttu tarjota maksutta kaikille kotimaisille toimijoille. “Tekoälyn keinoin voidaan ratkaista keskeisiä ongelmia yhteiskunnassa. Tämä pätee myös rakennettuun ympäristöön. Kun rakennettua ympäristöä luodaan, luodaan parempaa tulevaisuutta koko ihmiskunnalle" kiteyttää Juhani Damski, ympäristöministeriön kansliapäällikkö.  

Kuvassa vasemmalta ylhäältä Janne Liuttu, (Ramboll), Ville Sinisalo (Reaktor Education), Teemu Lehtinen (KIRAHub), Jorma Säteri (Metropolia), (vasemmalta alhaalta) Eeva-Sofia Hiscock (Kiinko), Juhani Damski (ympäristöministeriö), Marko Väyrynen (YIT) sekä Anders Stenbäck (YIT).

Verkkokurssin Tekoäly rakennetussa ympäristössä ovat toteuttaneet ympäristöministeriö ja rakennetun ympäristön kestävää digitalisoitumista edistävä yleishyödyllinen yhdistys KIRAHub yhdessä kansainvälisiä verkkokursseja tuottavan Reaktor Educationin kanssa. Kurssin kumppaneina toimivat YIT, Ramboll, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Kiinteistöalan koulutussäätiö Kiinko. Kurssin sisällön on tuottanut tekoälykiihdyttämö FAIA.

Kurssi ilmestyy suomeksi 27.10. ja englanniksi 30.11.

Lisätiedot

Teemu Lehtinen, toimitusjohtaja, KIRAHub, [email protected], +358 40 4566 108
Minna Perähuhta, neuvotteleva virkamies, ympäristöministeriö, [email protected], p. 0295 250 223