Hyppää sisältöön
Media

UNEP@50-seminaarissa juhlistetaan 50-vuotiasta YK:n ympäristöohjelmaa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 6.6.2022 8.48
Tiedote
UNEPin pääjohtaja Inger Andersen / Kuva: UNEP, Cyril Villemain

Ympäristöministeriö järjestää 6. kesäkuuta UNEP@50-seminaarin, jossa juhlistetaan YK:n ympäristöohjelman (UNEP) 50-vuotista taivalta ja pohditaan suuntaviivoja sen tulevaisuudelle. Seminaari kokoaa yhteen ympäristömaailman arvovaltaisia vaikuttajia YK:n ympäristöohjelman pääjohtajan Inger Andersenin vierailun kunniaksi. Suomessa vierailee samana päivänä myös Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton pääjohtaja Bruno Oberle.

UNEP@50-seminaaria edeltää Tukholmassa 2.–3.6.2022 järjestettävä YK:n korkean tason kokous Tukholma+50 sekä sunnuntaina 5.6. juhlistettava Maailman ympäristöpäivä. UNEP@50-seminaari toimii jatkumona YK:n ympäristöohjelman 50-vuotisjuhlavuodelle sekä Suomen näkyvälle roolille kestävän kehityksen edistäjänä kansainvälisessä yhteisössä.

YK:n ympäristöohjelma on ollut luomassa 50-vuotisen toimintakautensa aikana useita kansainvälisiä ympäristösopimuksia, joista yksi menestyksekkäimmistä on ollut otsonikadon torjunta Montrealin pöytäkirjan mukaisesti. Lisäksi UNEP on tuottanut tieteellistä tietoa ympäristön tilasta, kasvattanut tietoisuutta ympäristöongelmista sekä auttanut kansallisen ympäristölainsäädännön rakentamisessa.

”Suomi on ollut YK:n ympäristöohjelman yhteistyökumppani ja ystävä alusta alkaen. Tavoitteemme on aina ollut vahvistaa UNEPia ja kansainvälistä ympäristöhallintoa. On tärkeää, että Suomi on päässyt vaikuttamaan esimerkiksi YK:n korkeimman ympäristöelimen - YK:n ympäristökokouksen (UNEA) - perustamiseen sekä edistämään luonnon monimuotoisuuteen, kemikaaleihin ja jätteisiin liittyvää kansainvälistä yhteistyötä. Lisäksi olemme pitäneet esillä ympäristöturvallisuuden ja konfliktinhallinnan teemoja”, korostaa ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.

Seminaari nostaa esiin YK:n ympäristöohjelman saavutuksia ja tulevaisuuden kehityssuuntia

Seminaarin kunniavieraana on YK:n ympäristöohjelman (UNEP) pääjohtaja Inger Andersen. Andersenilla on yli 30 vuoden mittainen, merkittävä ura kansainvälisessä kehitystaloustieteessä, ympäristökestävyydessä sekä strategisessa toiminnassa. Hänen työnsä teemat ovat liittyneet esimerkiksi maatalouteen, ympäristöjohtamiseen, luonnon monimuotoisuuden suojeluun ja ilmastonmuutokseen. Seminaarissa Andersenin puheenvuoro käsittelee UNEPin toiminnan kehitystä ja tulevaisuutta.

Seminaarissa puhuu myös Suomessa vierailulla oleva, Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) pääjohtaja Bruno Oberle. Pääjohtaja Oberle kertoo seminaarissa lajien ja elinympäristöjen uhanalaisuusarvioinneista sekä luontopohjaisista ratkaisuista, jotka ovat Kansainväliselle luonnonsuojeluliitolle tärkeä työkalu luontokadon ja ilmastokriisin vastaisessa taistelussa.

Pääjohtajavieraiden lisäksi seminaarissa kuullaan puheenvuorot ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karilta sekä ulkoministeri Pekka Haavistolta. Nuorisodelegaatti Alli Pylkkö nostaa keskusteluun nuorten ajatuksia UNEPin toiminnan kehittämiseksi. Seminaarin päättää korkean tason paneelikeskustelu UNEPin tiedepoliittisesta roolista.

Lisätiedot

UNEP:
Marjaana Kokkonen
neuvotteleva virkamies
+358 295 250 025
[email protected]

IUCN:
Marina von Weissenberg
ympäristöneuvos
+358 295 250 321
[email protected]