Hyppää sisältöön
Media

Suomi mukana EU:n yhteistyössä asunnottomuuden poistamiseksi – asunnottomuustyöhön haetaan voimaa yhteisellä julkilausumalla

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 21.6.2021 17.38
Tiedote

Portugalissa tänään 21.6.2021 allekirjoitetulla julkilausumalla sitoutetaan EU:n jäsenvaltioita työskentelemään määrätietoisesti asunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

"Tiedämme, että asunnottomuudella on suora suhde sosiaalisiin, terveydellisiin ja mielenterveydellisiin ongelmiin. Siksi Suomi on tehnyt jo pitkään ahkeraa työtä asunnottomuuden poistamiseksi", sanoi ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen avatessaan julkilausuman allekirjoittamista seuranneet pyöreän pöydän keskustelut.

"Olemme tyytyväisiä, että myös muut Euroopan maat ovat nostaneet asunnottomuustyönsä tavoitteita."

Julkilausumassa EU ja sen jäsenmaat lupaavat muun muassa kohentaa keskinäistä yhteistyötään asunnottomuuden poistamisessa ja huolehtia riittävästä rahoituksesta. Jäsenmaiden tueksi perustetaan myös yhteistyöelin, jossa asunnottomuustyön keinoja ja ratkaisuja voidaan jakaa.

Suomi on ainoa EU-maa, jossa asunnottomien määrä on vähentynyt useana peräkkäisenä vuotena.

"Se on vaatinut – ja vaatii edelleen – sinnikästä työtä, josta kertynyttä tietoa jaamme mielellämme myös muille. Esimerkiksi Suomen Asunto ensin -periaate on osoittautunut toimivaksi keinoksi, jonka käyttöön kannustamme myös muita EU-maita", Mikkonen sanoo.

Suomessa ympäristöministeriö on hallitusohjelman mukaisesti käynnistänyt yhteistyöohjelman ministeriöiden, keskeisten kaupunkiseutujen, palveluntuottajien ja järjestöjen kanssa asunnottomuuden puolittamiseksi vuoteen 2023 mennessä.

Asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn panostetaan myös esimerkiksi asumisneuvonnan lakisääteistämisellä.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen osallistui Portugalin Lissabonissa järjestettyyn tilaisuuteen videoyhteyden välityksellä.

Lisätietoja

Timo Juurikkala
ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja
0295250109
[email protected]