Hyppää sisältöön
Media

Selvitys: Rauhoitettujen lajien poikkeuslupien käsittelyä ei syytä hajauttaa, nykyiseen toimintaan kehitysehdotuksia

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 17.5.2022 15.51
Tiedote

Ympäristöministeriö on teettänyt selvityksen kaikkien luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettujen lajien poikkeuslupien käsittelystä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa. Selvityksessä kartoitettiin ELY-keskusten resurssitilannetta sekä arvioitiin eri vaihtoehtoja resurssitilanteen parantamiselle poikkeuslupahakemusten käsittelyssä ja seurannassa. Selvityksen tulosten sekä tämänhetkisen resurssitilanteen perusteella ei ilmennyt syytä tehdä muutoksia nykytilaan, jossa poikkeuslupatehtäviä hoitaa Varsinais-Suomen ELY-keskus. Selvityksessä esitettiin nykyiseen toimintaan joitakin parannuksia, joita käsitellään ympäristöministeriön ja ELY-keskusten kesken.

Kehitysehdotuksia olivat esimerkiksi tiiviimpi vuoropuhelu muiden ELY-keskusten kanssa poikkeuslupien käsittelyn aikana, sähköisen lupajärjestelmän kehittäminen ja henkilöresurssien lisääminen. Resurssien lisäämistä suositeltiin, koska lupia käsittelevät henkilöt vastaavat suuriin lupamääriin ja suuritöisiin lupiin. Nykyiset resurssit eivät ole riittäviä poikkeuslupien käsittelyyn ELY-keskuksissa kokonaisuudessaan.

Selvityksen mukaan keskitetty käsittely on lintujen poikkeuslupien osalta toimivin malli. Keskittämisen myötä päätösten linja pysyy yhtenäisenä koko maassa ja yhtenäinen linja lisää lupapäätösten ennakoitavuutta, mikä on eduksi luvan hakijalle.

Selvityksen mukaan keskittäminen on mahdollistanut asiantuntemuksen kehittämisen niin lainsäädännön, biologisen osaamisen kuin hallinnollisten menettelyjen suhteen. Lisäksi eri lajeihin liittyvien haasteiden tunnistaminen auttaa säädösten johdonmukaisessa soveltamisessa. Lisäksi keskittämisellä voidaan lieventää poikkeuslupapäätöksiin kohdistuvaa julkista painetta, kun luvat annetaan yhdestä paikasta ja lupia käsittelee yksittäisten henkilöiden sijaan keskitetty tiimi.

Selvityksen valmisteli suunnittelu- ja konsultointiyhtiö AFRY.

Lisätietoja:

Nina Mikander
erityisasiantuntija
p. 050 571 0992
[email protected]

Antti Heikkinen
Ministerin erityisavustaja
p. 050 348 1406
[email protected]