Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaat valmistautuvat yhdessä YK:n ilmasto- ja luontokokouksiin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 2.11.2022 8.04
Tiedote

Pohjoismaiset ympäristö- ja ilmastoministerit kokoontuvat Helsingissä 2.11. Agendalla ovat muun muassa luontopohjaiset ratkaisut sekä maailmanpoliittisen tilanteen vaikutukset ilmastoon ja ympäristöön. Suomea kokouksessa edustaa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.

Ministerit keskustelevat siitä, kuinka pohjoismainen yhteistyö voi myötävaikuttaa hyviin neuvottelutuloksiin Montrealin luontokokouksessa ja Sharm El-Sheikhin ilmastokokouksessa.

”Montrealin luontokokouksesta odotetaan maailmanlaajuisia tavoitteita luontokadon pysäyttämiseksi. Tarvitsemme tiivistä kansainvälistä yhteistyötä ja koko yhteiskunnan sitoutumista, jotta luontokato saadaan pysäytettyä ja luonnon monimuotoisuus käännettyä elpymisuralle. Tämä voi olla hieman samankaltainen käännekohta luontokadon torjunnassa kuin Pariisin ilmastokokous oli ilmastokriisin suhteen”, ministeri Maria Ohisalo sanoo.

Pohjoismaiset ympäristö- ja ilmastoministerit käsittelevät kokouksessaan myös muuttunutta turvallisuuspoliittista tilannetta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tehnyt Pohjoismaiden välisestä yhteistyöstä uudella tavalla strategisesti merkittävää. 

”Tukeudumme nyt sekä energiahuollossa että ulko- ja turvallisuuspolitiikassa yhä läheisemmin pohjoismaisiin ystäviimme. Pohjoismailla on myös tärkeä globaalin edelläkävijän rooli, kun rakennamme ulkomaisesta fossiilienergiasta vapaita yhteiskuntia”, ministeri Ohisalo toteaa.

Lisäksi pohjoismaiset ympäristö- ja ilmastoministerit käsittelevät luonnon innoittamia ja tukemia yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuja, jotka perustuvat ekosysteemien toimintaan ja luonnon ihmisille tarjoamiin palveluihin.

”Luonto tarjoaa monenlaisia ratkaisuja saastumisen, luontokadon ja ilmastokriisin torjuntaan. Ne voivat keskittyä esimerkiksi kestävään maan- ja luonnonvarojen käyttöön, soiden ja kosteikkojen suojeluun ja ennallistamiseen sekä purojen ja jokien mutkittelun lisäämiseen tai kalojen vaellusesteiden poistamiseen. Jopa kaupunkien hulevesiä voidaan suodattaa vesikasvien avulla”, ministeri Ohisalo sanoo. 

Pohjoismaisilta ympäristö- ja ilmastoministereiltä odotetaan yhteistä julkilausumaa luontopohjaisista ratkaisuista. Pohjoismaiden ministerineuvosto on käynnistänyt Luontopohjaiset ratkaisut -ohjelman, jonka tavoitteena on lisätä tietoa ja edistää yhteneväisiä luontopohjaisia ratkaisuja Pohjoismaissa. Ohjelma edistää Pohjoismaiden visiota olla maailman kestävin ja integroidun alue vuonna 2030. 

Lisätietoja

Bo Storrank
neuvotteleva virkamies
[email protected]
p. 029 525 0346

Antti Heikkinen
ministeri Ohisalon erityisavustaja
[email protected]
p. 050 348 1406