Hyppää sisältöön
Media

Muovin kiertotalouden palkinto Sumi Oy:n Mika Surakalle

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 24.10.2023 12.23
Uutinen
Timo Jaatinen, Mika Surakka, Johanna Kohvakka ja Jarmo Muurman.

Ympäristöministeriö jakoi ensimmäisen Muovin kierto -palkinnon Sumi Oy:n toimitusjohtaja Mika Surakalle tänään Muovifoorumissa. Palkinnolla halutaan nostaa esiin muovihaasteen ratkaisijoita, jotka ovat edistäneet muutosta kohti muovin kiertotalouden läpimurtoa.

Sumi Oy on yritysten ja järjestöjen omistama yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. Sen tehtävä on vastata yli 2 700 yrityksen pakkausten tuottajavastuun toteutuksesta.

Palkinnon ojensivat valtiosihteeri Timo Jaatinen ympäristöministeriöstä sekä Johanna Kohvakka, joka edusti palkinnon tuomaristona toiminutta kansalaisten muoviraatia. Muoviraati on aktiivisista, muovihaasteen ratkaisemisesta kiinnostuneiden kansalaisten ryhmä. Se toimii Muovitiekartan, laajan kansallisen ohjelman yhteydessä. Ohjelman tavoitteena on muovin kiertotalouden läpimurto Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

”Voittajan valintaan vaikutti edelläkävijyys. Vuoden 2023 Muovin kierto -palkinnon voittaja on ehdottajan mukaan tehnyt enemmän muovinkierrätyksen toteutumiseksi kuin kukaan, Johanna Kohvakka kertoi.

"Palkinnon saa henkilö, joka on todellinen muovin kierrätyksen uranuurtaja. Hän on uransa 25 vuoden aikana tehnyt kymmenien tuhansien muovitonnien ja miljardien muoviesineiden kierrätyksestä totta ja perustanut vapaaehtoisen maatalousmuovien tuottajayhteisön”, valtiosihteeri Jaatinen totesi.

Tuomaristo sai yhteensä 14 ehdotusta Muovin kierto -palkinnon saajaksi. Ehdotukset kattoivat muovitiekartan kaikki osa-alueet: muovin vähentämisen, välttämisen, kierrättämisen ja korvaamisen. Etenkin kierrätys ja uudelleenkäyttö sekä muoviroskan kerääminen korostuivat ehdotusten teemoissa. Ehdolle tarjottiin niin henkilöitä kuin organisaatioita, ja niin pitkän linjan toimijoita kuin tuoreempia muovihaasteen ratkaisijoita. 

Vuosittain järjestettävä Muovifoorumi on osa Muovitiekartta 2.0:n toteutusta.

Lisätietoja

Merja Saarnilehto
ohjelmapäällikkö
0295 250 259
[email protected]