Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mikkonen komission Green Deal -tiedonannosta: EU uudistaa taloutensa kestävyyskriisin ratkaisemiseksi

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2019 13.49
Tiedote

Euroopan komissio on tänään antanut Green Dealiksi nimetyn ehdotuksensa toimista EU:n talouden uudistamiseksi ja kestävyyskriisiin ratkaisemiseksi.

”Green Deal on merkittävä avaus EU:n talouden rakentamiseksi kestävälle pohjalle. Tämä on ainoa tie ilmastokriisin ratkaisemiseksi, luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Ehdotus tulee kriittiseen aikaan. Se on myös vahva signaali kansainväliselle yhteisölle siitä, että EU on sitoutunut johtajuuteen ilmastokriisin ratkaisemisessa”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen Madridin ilmastokokouksessa.

Komissio antaa ehdotuksensa EU:n ilmastolaista maaliskuussa ja kesällä 2020 kokonaisvaltaisen suunnitelman EU:n 2030-päästövähennystavoitteen päivittämisestä vähintään 50 prosenttiin. Kesäkuussa 2021 komissio esittelee suunnitelmansa päästökaupan uudistamiseksi ja laajentamiseksi.

”Komission esitys on hyvä pohja jäsenmaiden ja parlamentin keskustelulle tulevaisuuden Euroopasta. On tärkeää, että politiikkatoimet ovat linjassa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden kanssa. Ilmaston lämpeneminen on rajattava 1,5 asteeseen.”

Grean Deal pitää sisällään niin liikenteen kuin verotukseen, elintarvikkeet ja maataloustuotannon sekä teollisuuden, infrahankkeet ja puhtaan energian ja kiertotalouden investointien vauhdittamisen.

”Kestävyystavoitteiden on ohjattava kaikkea EU:n politiikkaa. Vain näin voimme tarttua kestävyyskriisin juurisyihin. Green deal –työohjelma on uuden komission ensimmäinen avaus. Se osoittaa, että vähähiilisen tulevaisuuden rakentaminen on EU:lle prioriteetti. Annamme komissiolle täyden tuen lainsäädäntöehdotusten ripeässä pöytäämisessä jäsenmaiden käsiteltäväksi.”

Lisätiedot:

Ministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, p. +358 50 4141 682, riikka.yliluoma(at)ym.fi

Krista Mikkonen