Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mikkonen ja Metsähallitus: Verkkokalastusta norppa-alueella on tarpeen välttää heinäkuussakin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2021 11.35
Tiedote

Saimaan verkkokalastuskielto päättyy 1.7. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ja Metsähallitus kehottavat välttämään verkkokalastusta saimaannorpan tärkeimmillä pesimäalueilla myös heinäkuussa. Verkkokalastus on keskeinen uhka saimaannorppakannalle.

"Vetoamme kalastajiin: jättäkää verkot naulaan heinäkuussakin. Verkkokalastuskuolemat aiheutuvat usein inhimillisestä oletuksesta, että verkkokalastuskiellon päätyttyä verkkokalastus olisi vaaratonta. Heinäkuu on kuitenkin vaarallista aikaa kevättalvella syntyneille kuuteille. Kuutit ovat vielä pieniä ja ne liikkuvat paljon kesäaikaan harjoitellessaan kalastusta. Meillä ei ole varaa menettää yhtään erittäin uhanalaisen saimaannorpan kuuttia verkkoihin”, ministeri Mikkonen sanoo.

Verkkokalastusta tulisi välttää norppien vakituisilla elinalueilla myös heinäkuussa, koska verkkoihin kuolleista saimaannorpista noin 80 prosenttia on alle 24-kiloisia kuutteja. Keskimäärin saimaannorpan poikanen saavuttaa 24 kilon painon elokuussa.

”Saimaannorppa elää vain Suomessa ja vain Saimaan vesistössä. Se on erittäin uhanalainen. Kannan koko on nykyisin yli 420–430 yksilöä, joista lisääntymiskykyisiä on n. 225 eläintä. Viime aikoina on vuosittain syntynyt yli 80 poikasta. Yhdessä toimien saamme norppakannan säilymään, kertoo ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta. 

”Tänä keväänä saimaannorppakantaan arvioidaan syntyneen 86 kuuttia. Metsähallituksen saimaannorppakannan seurannassa kerääminen tietojen mukaan kuuteista 12 on jo todettu kuolleen,” suojelubiologi Lauri Liukkonen Metsähallituksesta toteaa.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Tero Sipilä, Metsähallitus, p. 0400 659 668, [email protected]

Suojelubiologi Lauri Liukkonen, Metsähallitus, p. 040 1525311, [email protected]

Ministeri Mikkosen erityisavustaja Antti Heikkinen, ympäristöministeriö, p. +358 295 250 231, [email protected]

Krista Mikkonen