Hyppää sisältöön
Media

Metsähallitus ja ministeri Mykkänen: Verkkokalastusta norppa-alueella on tarpeen välttää heinäkuussakin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 30.6.2023 16.15
Tiedote

Saimaan verkkokalastuskielto päättyy 1.7. Metsähallitus sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen kehottavat välttämään verkkokalastusta saimaannorpan keskeisillä elinalueilla myös heinäkuussa. Verkkokalastus on edelleen merkittävä uhka saimaannorppakannalle.

”Hienoa, että saimaannorppia on syntynyt hyvin ja kanta kasvanut. Toimia erittäin uhanalaisen lajin suojelemiseksi tarvitaan kuitenkin edelleen. Verkkokalastusta tulisi välttää norppa-alueella myös heinäkuussa verkkokalastuskiellon päättyessä”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo.

"Vetoamme kalastajiin, jotta he eivät kalastaisi verkoilla, koska verkot ovat vaarallisia norpille myös verkkokalastuskiellon päätyttyä. Heinäkuu on erityisen vaarallista aikaa kevättalvella syntyneille kuuteille. Kuutit ovat vielä pieniä ja ne liikkuvat paljon harjoitellessaan kalastusta”, luonnonsuojelun erityisasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksesta sanoo.

Tänä vuonna syntyi ennätykselliset 100 saimaannorpan kuuttia. Suojelutoimien ansiosta norppakanta on kasvanut ja palannut pesimään alueille, joilta se on aikaisemmin ihmisen toiminnan seurauksena hävinnyt. Tämän vuoksi kalastusrajoitusalueita on laajennettu, mutta norppia liikkuu aikaisempaa enemmän myös niiden ulkopuolella. 

Saimaannorppa on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen. Se saavuttaa sukukypsyyden vasta 4–6-vuotiaana ja kannan kasvua hidastaa suuri nuoriin ikäluokkiin kohdistuva kuolleisuus, minkä vuoksi vain osa syntyneistä selviää lisääntymisikäiseksi. 

Etenkin kuutteja sotkeutuu kalaverkkoihin ja hukkuu löysänieluisiin katiskoihin. Norppavesillä saa kalastaa vain katiskalla, jonka nielu ei veny yli 15 cm leveäksi. Katiskan nielun venymisen voi estää katiskaan suunnitelluilla nielurajoittimilla tai esimerkiksi nippusiteillä.

Kuolleista ja vahingoittuneista norpista tulee ilmoittaa Metsähallitukselle

Kalastuslain mukaisesti pyydyksen haltijan on ilmoitettava viipymättä saimaannorpan jäämisestä pyydykseen. Myös muista kuolleista ja vahingoittuneista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan viipymättä Metsähallitukselle puhelimitse numeroon 020 639 5000. Mikäli kuollut norppa löytyy vedestä, on varmistettava, etteivät aallot vie sitä mennessään.

Lisätietoja:

Riikka Alakoski
Luonnonsuojelun erityisasiantuntija
Metsähallitus, Luontopalvelut
p. 040 530 7241