Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Metropolipolitiikan toimeenpano etenee – painopisteinä työllisyys, maahanmuuttajien asema ja ilmastotyö

Ympäristöministeriö
18.5.2021 16.13
Tiedote
Kuvituskuva, jossa tyttö pyöräilee.

Metropolipolitiikalla tiivistetään valtion ja Helsingin seudun kaupunkien ja kuntien yhteistyötä. Työ keskittyy erityisesti parantamaan työllisyyttä ja maahanmuuttajien asemaa sekä edistämään hiilineutraalia metropolialuetta. Metropolipolitiikan yhteistyöryhmä linjasi kokouksessaan 18.5., miten käytännön työ etenee kolmessa valitussa teemassa.

Työllisyysteema tarttuu kysymyksiin, jotka ovat leimallisia metropolialueen työmarkkinoille. Yhteistyöryhmän alainen työryhmä tarkastelee, mitkä metropolialueen toimintaympäristön erityispiirteet on tärkeää huomioida TE-palvelujärjestelmän uudistamisen yhteydessä. Työ kytkeytyy tiiviisti osaksi koko työllisyyspalveluiden palvelurakenteen uudistusta, jonka lähtökohdista hallitus linjasi puoliväliriihessään.

Sosiaalisen kestävyyden teema keskittyy toimenpiteisiin, jotka ehkäisevät maahanmuuttajien syrjäytymistä. Yhteistyöryhmä näkee, että on tarpeen selvittää, miten maahanmuuttajat on huomioitu syrjäytymistä ehkäisevissä hankkeissa. Teemassa kehitetään myös valtionavustustoimintaa ja panostetaan erityisesti maahanmuuttajanaisten työllistymiseen ja kotoutumiseen. Kokouksen keskustelussa painotettiin pitkäaikaisia vaikutuksia ja hanketoiminnassa syntyvien hyvien käytäntöjen juurruttamista pysyvästi työhön.

Kolmannessa teemassa hiilineutraali metropolialue yhteistyöryhmä edistää esimerkiksi fossiilitonta liikkumista ja parantaa rakennusten energiatehokkuutta yhteistyössä taloyhtiöiden kanssa. Näissä teemoissa alueella on isot vaikutusmahdollisuudet. ”Esimerkiksi liikenteen päästöjä voidaan vähentää kattavan joukko- ja kevyen liikenteen avulla. Metropolialueen julkisten hankintojen ja rakentamisen määrä on niin suuri, että niillä voidaan saada aikaan huomattavia muutoksia”, yhteistyöryhmän puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen summasi.

Metropolipolitiikalla tiivistetään valtion ja Helsingin seudun kaupunkien ja kuntien yhteistyötä asioissa, jotka tukevat metropolialueen kasvua, työllisyyttä ja kestävää kehitystä sekä alueen erityishaasteiden ratkaisua. Metropolipolitiikan yhteistyöryhmän toimikausi on hallituskauden loppuun.

Lisätietoja

Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkosen erityisavustaja
Timo Juurikkala
[email protected]
p. 040 555 4013

Neuvotteleva virkamies
Olli Maijala
[email protected]
p. 0295 250 174