Hyppää sisältöön
Media

Lausuntokierros: Ukrainasta Suomeen tulleiden asunnonsaantia halutaan helpottaa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 3.5.2023 10.41
Tiedote

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja valtion tukemien ARA-asuntojen asukasvalintaan liittyvästä hallituksen esitysluonnoksesta. Ehdotetun muutoksen tavoitteena on, että Ukrainasta sotaa paenneet tilapäistä suojelua saaneet henkilöt voitaisiin valita asukkaiksi kohtuuhintaisiin vuokra- tai asumisoikeusasuntoihin. Se parantaisi Ukrainasta paenneiden mahdollisuuksia järjestää omatoimisesti itselleen asunto.

Keväästä 2022 alkaen ukrainalaisten majoittaminen ARA-asuntoihin on onnistunut ilmoittamalla Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA) käyttötarkoituksen muutoksesta. Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa on selvää, ettei sotaa paenneiden oleskelu Suomessa ole vain tilapäistä. Tämän vuoksi on tarve muuttaa asukasvalintaa koskevia säännöksiä siten, että tilapäistä suojelua saaneet voisivat tulla valituiksi valtion tukemiin asuntoihin riippumatta myönnetyn oleskeluluvan kestosta. Paenneista suurin osa on naisia ja lapsia, joten muutos parantaisi erityisesti lapsiperheiden asemaa.

Muutoksen yhteydessä säännöksiin tehtäisiin teknisiä muutoksia, joilla ne saatetaan ajan tasalle ja selkeämmiksi asukasvalintaa tekevien näkökulmasta. ARA tulee päivittämään asukasvalintaohjeen, kun säädösmuutos on valmis.

Lausunnoille lähetetty hallituksen esitysluonnos on valmisteltu yhdessä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn kanssa.

Lisätietoja

Satu Eronen
hallitussihteeri
p. 0295 250 180
[email protected]