Hyppää sisältöön
Media

Lakiluonnos opiskelija- ja nuorisoasuntojen investointituen korotuksesta lausunnoille

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 16.7.2019 8.02
Tiedote

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jolla opiskelija- ja nuorisoasunnoille myönnettävien erityisryhmien investointiavustusten enimmäismäärä nostettaisiin 10 prosentista 15 prosenttiin. Avustusta myönnetään asuntojen rakentamisesta, hankinnasta tai perusparantamisesta aiheutuviin hyväksyttyihin kustannuksiin. Tukeen ei ehdoteta muita muutoksia.

Lakimuutos toteuttaa hallitusohjelmaa, ja sen tavoitteena on lisätä kohtuuhintaisten opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamista.

Kasvanut opiskelija- ja nuorisoasuntojen määrä helpottaisi opiskelijoiden ja nuorten asumistilannetta kasvukeskuksissa, tukisi itsenäistä asumista ja ehkäisisi syrjäytymistä. Vapaarahoitteista asuntoa halvemmassa opiskelija-asunnossa asuminen voi myös vähentää tarvetta työskennellä opintojen ohella, mikä osaltaan tukee opintojen suorittamista tavoiteajassa.

Kohtuuhintaisten opiskelija- ja nuorisoasuntojen tuotannon tukeminen helpottaa kasvukeskusten vuokra-asuntotilannetta myös yleisellä tasolla. Mitä useampi opiskelija ja nuori asuu heille tarkoitetuissa asunnoissa, sitä enemmän pieniä vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja jää esimerkiksi työssäkäyville.

Erityisryhmien asuntojen investointiavustusten suuruuteen vaikuttaa se, kuinka paljon asunnoissa ja asuinrakennuksissa tarvitaan tavanomaisesta poikkeavia tila- tai varusteratkaisuja. Opiskelija- ja nuorisoasunnot kuuluvat avustusten alimpaan tukiluokkaan, jossa asuntoihin ei tarvita erityisratkaisuja, mutta joiden asukkaiden asuntotilanne on huono ja tulot poikkeuksellisen pienet. Alimman tukiluokan avustuksia voidaan myöntää myös seniorivuokrataloille, joissa ei tarvita erityisiä tilaratkaisuja.

Lakimuutos voimaan mahdollisimman pian

Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokauden 2019 alussa, jolloin se voisi tulla voimaan loppuvuodesta. Investointiavustukset myöntävä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tekisi korkeamman enimmäisprosentin mukaisia avustuspäätöksiä heti lain tultua voimaan.

Korkeampaa avustusta voitaisiin myöntää myös hankkeille, joita koskeva hakemus on vireillä ARAssa lain tullessa voimaan, mutta joita koskevia päätöksiä ei ole vielä tehty. Näin varmistettaisiin kaikkien avustusta hakevien tasavertainen kohtelu.

Lausuntoja voi antaa 13.8.2019 asti lausuntopalvelu.fi-palvelun kautta.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Ville Koponen, p. 0295 250 132, [email protected] (2.8. asti)

Hallitussihteeri Liisa Meritähti, p. 0295 250 376, [email protected] (5.8. alkaen)

Krista Mikkonen