Hyppää sisältöön
Media

Kymenlaaksoon ja Päijät-Hämeeseen perustettavat luonnonsuojelualueet lausunnoille

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 29.3.2022 9.00
Tiedote

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksista, jotka koskevat Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen maakuntiin perustettavia luonnonsuojelualueita. Alueet ovat valtion omistuksessa ja ne on varattu jo aiemmin luonnonsuojelutarkoituksiin. Alueet kuuluvat pääosin eri suojeluohjelmiin ja Natura 2000 -verkostoon. Kymenlaaksoon on tarkoitus perustaa yhteensä 70 luonnonsuojelualuetta, joiden yhteispinta-ala on noin 3 400 hehtaaria.

Valtioneuvoston asetuksella perustettaisiin 10 luonnonsuojelualuetta, joiden pinta-ala on yhteensä noin 2 200 hehtaaria. Luonnonsuojelualueista 60 perustettaisiin ympäristöministeriön asetuksella. Näiden alueiden yhteispinta-ala on noin 1 200 hehtaaria. Perustettavat luonnonsuojelualueet sijaitsevat Haminan, Kotkan, Kouvolan, Miehikkälän, Pyhtään, Virolahden sekä Iitin, Heinolan ja Loviisan kuntien tai kaupunkien alueella.

Kotkan, Haminan ja Loviisan kaupungeissa sekä Pyhtään ja Virolahden kunnissa sijaitseva Itäisen Suomenlahden vesien luonnonsuojelualue on tarkoitus perustaa luonnonsuojelualueeksi erillisellä valtioneuvoston asetuksella.

Perustettavista suojelualueista 13 sijaitsee Päijät-Hämeen maakuntaan 1.1.2021 siirtyneessä Iitin kunnassa ja niistä yksi osin Heinolan kaupungissa. Valmistelun alkaessa ne kuuluivat vielä Kymenlaakson maakuntaan.

Luonnonsuojelualueet perustettaisiin monipuolisesti Kymenlaakson maakuntaa edustavien soiden, vanhojen metsien, lehtojen sekä Kymijoen saarten ja rantojen suojelemiseksi. Suojeltavat alueet säilytetään luonnontilaisina. Niiden häiriötön kehitys turvataan tarvittaessa ennallistamalla muuttuneita luonnonympäristöjä. Luonnonsuojelualueet tukisivat retkeilyä, luontoharrastusta, opetusta ja tutkimusta.

Metsästys pääosin kielletty, perustettavilla alueilla muutamia poikkeuksia

Luonnonsuojelulain mukaan Etelä-Suomessa sijaitsevilla luonnonsuojelualueilla metsästys on pääsääntöisesti kiellettyä. Metsähallituksen luvalla esimerkiksi hirven ajo ja vieraslajien pyynti on mahdollista kaikilla perustettavaksi ehdotetuilla luonnonsuojelualueilla. Valtioneuvoston asetuksella on lisäksi mahdollista sallia metsästystä, jos se ei vaaranna alueen perustamistarkoitusta tai aiheuta haittaa alueen muulle käytölle.

Hirven, villisian, minkin ja supikoiran metsästys sallittaisiin varsin laajasti perustettavilla yli sadan hehtaarin suuruisilla luonnonsuojelualueilla. Myös metsäkauriin, metson, teeren, metsäjäniksen ja rusakon metsästys sallittaisiin muutamilla alueilla.

Luonnonsuojelualueiden perustamista ovat valmistelleet ympäristöministeriö ja Metsähallitus, jotka ovat kuulleet laajasti eri tahojen näkemyksiä paikallisissa tilaisuuksissa ja keskusteluissa. Lausunnolla olevat asetusluonnokset ovat osa laajempaa säädösvalmistelua, jossa perustetaan eri puolille Suomea kaikkiaan noin 670 000 hehtaaria luonnonsuojelualueita. Kaikki alueet ovat valtion omistuksessa.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos
​​​​​​​Leila Suvantola
​​​​​​​ympäristöministeriö
​​​​​​​p. 050 4077 323
[email protected]

Aluepäällikkö
​​​​​​​Annukka Rasinmäki
​​​​​​​Metsähallitus, Rannikon luontopalvelut
​​​​​​​p. 0206 39 4694
​​​​​​​[email protected]

Muokattu 1.4. klo 16.03: Lisätty tieto, että osa kohteista sijaitsee Päijät-Hämeen maakunnassa