Hyppää sisältöön
Media

Kuntien ilmastohankkeiden avustushaku on avattu

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 15.5.2023 11.51
Tiedote

Ympäristöministeriö avustaa kuntien ja alueiden hankkeita, jotka tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Avustushaku on auki 15.5.2023–31.7.2023.

Kunnat ja alueet voivat hakea avustusta hankkeisiin, jotka tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Avustettavat hankkeet voivat koskea esimerkiksi kuntien ilmastojohtamisen kehittämistä, kuntien ja yritysten välistä ilmastoyhteistyötä, kuntalaisten ilmastotoimien vauhdittamista, energiatehokkuuden edistämistä sekä liikenteen päästöjen vähentämistä.

Rahaa avustushakuun on varattu noin miljoona euroa. Kukin avustettava hanke voi saada enintään 56 000 €, kuitenkin enintään 70 % hankkeen avustuskelpoisista kustannuksista. Avustusta voi saada mm. palkka- ja suunnittelukustannuksiin. Kulkuneuvojen, tavaroiden tai laitteiden hankinnat tai vuokraukset voivat kattaa enintään 10 % hankkeen kokonaiskustannuksista.

”Aiemmista avustushauista rahoitusta saaneet kunnat ovat kertoneet, kuinka rahoitus on mahdollistanut ilmastotoimiin ryhtymisen kunnissa ja alueilla, joiden omat resurssit eivät olisi siihen riittäneet. Tartu siis tilaisuuteen ja hae tarvittavaa vauhtia oman kuntasi tai alueesi ilmastotekemiseen. Ilmastotoimiin tarvitaan kaikki mukaan!”, kannustaa erityisasiantuntija Veera Visuri ympäristöministeriöstä.

Avustuksen hakijana voi olla kunta, kuntayhtymä, seutukunta tai maakunnan liitto, näiden enemmistöomisteinen yhtiö tai näistä muodostettu yhteenliittymä. Avustushaku on auki 15.5.2023–31.7.2023. Hanke voi alkaa aikaisintaan 1.11.2023 ja sen tulee päättyä viimeistään 15.9.2024. Hankkeen tulee alkaa vuoden 2023 aikana, mutta muutoin hankkeen ajankohta on hakijan itsensä päätettävissä.

Kuntien ilmastohankkeet -avustushaku on itsenäinen ja riippumaton Kuntien ilmastosuunnitelmat -avustushausta. Kunnat ja alueet voivat osallistua kriteerien täyttyessä kumpaankin avustushakuun.

Infotilaisuudessa lisää tietoa avustusten hakemisesta

Ympäristöministeriö järjestää infotilaisuuden avustushausta 6.6.2022 klo 10.00–11.00. Infotilaisuudessa kerrotaan avustuksen hakemisesta ja vastataan hakuun liittyviin kysymyksiin.

Tilaisuus on kaikille avoin, mutta siihen pitää ilmoittautua ennakkoon viimeistään 5.6.2023. Ilmoittaudu tilaisuuteen.

Lisätietoja:

Veera Visuri
erityisasiantuntija
ympäristöministeriö
p. 0295 250 325
[email protected]