Hyppää sisältöön
Media

Kunnille lisäaikaa rakennetun ympäristön tiedonhallinnan uudistukseen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 14.5.2024 14.02
Uutinen

Viime hallituskaudella hyväksyttyyn rakentamislakiin tehdään pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelman mukaisia muutoksia niin sanotulla rakentamislain korjaussarjalla. Rakentamislaki tulee voimaan 2025, mutta korjaussarja tulee muuttamaan osittain sen sisältöä. Osa muutoksista koskettaa myös rakennetun ympäristön tietojärjestelmää, Ryhtiä. Tulevat muutokset liittyvät tietomallimuotoiseen rakentamislupaan sekä kuntien tiedontoimitusvelvoitteen aikatauluihin.

Rakentamislakiin tehtävät muutokset antavat kunnille vuoden lisäaikaa siirtyä tietomallimuotoisiin rakentamislupiin. Rakentamislupia haetaan 1.1.2026 lähtien tietomallimuotoisella suunnitelmalla tai muuten koneluettavassa muodossa. Lisäksi 1.1.2026 alkaen tietomallimuotoisen rakentamisluvan hakemisen yhteydessä esitettävien liitteiden luettelosta poistetaan ilmastoselvitys ja materiaaliselosteen sijaan on toimitettava rakennustuoteluettelo Rakennustuoteluettelo sisältää luettelon rakennukseen käytetyistä tuotteista eli rakennusmateriaalien sijaan seurataan rakennustuotteita. 

Muutosten mukaan Ryhti-järjestelmää koskeva tiedontoimitusvelvoitteen määräaika pitenee yhdellä vuodella. Kuntien tulee toimittaa Ryhti-järjestelmään rakentamisen tiedot ja rakentamisen lupatiedot yhteentoimivassa ja koneluettavassa muodossa vuoden 2028 loppuun mennessä. Tietoja voi toimittaa 1.1.2025 alkaen. Tarkemmat kriteerit koneluettavasta muodosta annetaan myöhemmin

Rakentamislain korjaussarja ehdottaa, että olemassa olevat maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset säännökset rakennuslupahakemuksista pysyvät voimassa vuoden 2025 loppuun asti. Rakentamiseen liittyviä tietoja toimitetaan luvituksen yhteydessä Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään väestötietojärjestelmään ennen kunnan siirtymistä rakennetun ympäristön tietojärjestelmän käyttäjäksi.

Alueidenkäytön tietojen toimittamiseen sisältyviä velvoitteita ei muuteta osana korjaussarjaa. Alueidenkäytön tiedot tulee edelleen laatia uusien velvoitteiden mukaisesti eli tiedot kaavoista ja tonttijaoista tulee tuottaa tietomallimuodossa ja toimittaa Ryhti-järjestelmään viimeistään vuoden 2029 alusta alkaen. Tietoja on voinut toimittaa Ryhti-järjestelmään jo tämän vuoden alusta alkaen.

Muutosten mukaan vuoden 2025 alusta tulee voimaan velvoite laatia rakennusten erityissuunnitelmat yhteentoimivassa ja koneluettavassa muodossa. Myös vaatimus suunnitelma- ja toteumamallien laatimiseen tulisi voimaan vuoden 2025 alussa. 

Rakentamislakia koskeva muutosesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syyskuussa 2024.

Lisätietoja

Jaakko Rastas
Erityisasiantuntija
puh. +358 295 250 217
[email protected]