Hyppää sisältöön
Media

Kalvomuovien kierrätys etenee rakennusalalla

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2022 9.13
Uutinen

Jo 17 organisaatiota on liittynyt mukaan vapaaehtoiseen Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen, jonka ympäristöministeriö ja rakentamisen arvoketjussa toimivat yhdistykset allekirjoittivat joulukuussa 2020.

Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen tavoitteena on lisätä kierrätetyn kalvomuovin käyttöä kalvomuovien tuotannossa niin, että vuoden 2027 loppuun mennessä tuotannossa käytetyistä raaka-aineista 40 prosenttia on kierrätettyä materiaalia.

”Sopimukseen liittyneet Muoviteollisuuden yritykset aikovat saavuttaa tämän 40 prosentin osuuden, ja osassa tuoteryhmiä jopa 50 prosentin osuuden vuoteen 2027 mennessä. Nämä ovat merkittäviä muutoksia kohti muovien kiertotaloutta, sanoo projektipäällikkö Päivi Piispa ympäristöministeriöstä.

Kesko luopuu sinisen kalvomuovin käytöstä

Mikä tahansa yritys, kunta tai muu organisaatio voi liittyä sopimukseen, kunhan sen sitoumus täyttää kaikki sopimukselle asetetut vaatimukset.  Kesko on yksi monista sitoumuksen tehneistä yrityksistä. Painopisteenä Keskon rakentamisen ja talotekniikan toimialalla on erityisesti muovien lajittelu ja kierrätys. Kesko pyrkii myös vähentämään muovia sisältäviä rakennusosia ja -materiaaleja.

”Luovumme kokonaan sinisen kalvomuovin käytöstä ja siirrymme helpommin kierrätettävään kirkkaaseen. Sopimukseen sitoutumisen paras anti on sen tuoma selkeä tavoitteellisuus kalvomuovien erilliskeräykseen ja kierrätykseen, toteaa Keskon rakentamisen ja taloteknisen kaupan vastuullisuuspäällikkö Leena Takaveräjä.

Senaatti-kiinteistöt uusii ohjeistuksiaan urakoissa

Sitoumuksen tehneiden vastuullisten yritysten joukkoon kuuluu myös valtion rakennuskiinteistöjä hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt. Sen lisäksi, että konsernin työmailla erilliskerätään kalvomuovia, tavoitteena on lisätä urakoitsijoiden tietämystä muovien kierrätyksestä.

”Olemme jo päivittäneet urakoiden hankinta-asiakirjoja ja ohjeistuksia hiilineutraalisuus- ja kiertotaloustavoitteiden näkökulmasta. Seuraavaksi alamme selvittää tarkemmin edellytykset muovin kierrätykselle hankinnoissa. Voimme esimerkiksi vaatia urakoitsijoilta pakkausmuovin erilliskeräystä. Parannamme lisäksi omaa osaamistamme suorittamalla Motivan verkkokoulutuksen”, kertoo kiertotalouden asiantuntija Mirkka Rekola Senaatti-kiinteistöistä.

Rekolan mukaan sopimusosapuolten ja sitoumuksen tehneiden organisaatioiden verkosto tarjoaa parhaimmillaan hyvää vertaistukea. 

”Pidän hyvänä sitä, että tässä green dealissä on osallistujia koko rakentamisen ja pakkausteollisuuden toimitusketjusta. Muovin kierto vaatii toimenpiteitä kaikilta eri osapuolilta, jotta kokonaisuus toimii”, Rekola lisää.

Novart suunnittelee kierrätysmateriaalia sisältävien kalvojen testausta

Kansainväliseen Nobia-konserniin kuuluva Novart Oy on tehnyt ensimmäisenä keittiöalan toimijana Suomessa Rakentamisen muovit green deal -sitoumuksen. Novart toimittaa materiaaleja sekä isoihin rakennuskohteisiin että kuluttajille. Kuluttajapuolen kodin kiintokalusteiden asennuksissa Novart huolehtii itse pakkausmateriaalien kierrätyksestä.

”Pakkausmateriaaleja tarvitaan suojaamaan laadukkaita tuotteita, mutta haluamme vähentää niistä ympäristölle aiheutuvaa rasitusta. Valinnoillamme on selkeä vaikutus jätteen syntyyn, käsittelyyn ja kierrätyksen onnistumiseen. Tuotteidemme pakkausjätemäärän vähentäminen auttaa myös asiakkaitamme vähentämään rakennustyömaalla syntyvän jätteen määrää. Kierrätettyjen pakkausmateriaalien käytön lisääminen puolestaan tukee myös rakennusliikkeitä saavuttamaan asetettuja päästö- ja ilmastotavoitteita”, Novartin QSEH-päällikkö Anna Hokkanen kertoo.

Hokkasen mukaan muovia on vähennetty ohentamalla käytettäviä muovipakkauksia, koska toistaiseksi sopivaa kierrätysmateriaalia sisältävää muovikalvoa on ollut heikosti saatavissa. ”Tänä vuonna testaamme myös kierrätysmateriaalia sisältäviä kalvoja”, Hokkanen lisää. 

ABB Asennustuotteiden Porvoon tehtaalla siirrytään puheista tekoihin

ABB Asennustuotteiden Porvoon tehtaalla on tehty sitoumuksen mukaisesti jo monta kestävän käytännön toimenpidettä. Sitoumuksen tavoitteet halutaan siirtää puheista tekoihin. Kalvomuovien erilliskeräystä ja kierrätystä tehtaalla on tehostettu. Esimerkiksi kojerasioiden kansien raaka-aineena käytetään jo kierrätysmuovista valmistettua granulaattia.

”Olemme ABB:n Porvoon tehtaalla sitoutuneita edistämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Rakentamisen muovit green deal -sitoumus mahdollistaa keskeisten sidosryhmien osallistumisen kiertotalouden parantamiseen konkreettisella, läpinäkyvällä ja ennen kaikkea vaikuttavalla tavalla”, toteaa tehtaanjohtaja Marko Utriaisen.

Muita sitoumuksen tehneitä organisaatioita ovat Lassila & Tikanoja Oyj, Teräsrakenneyhdistys, Ecoup Oyj, Lujatalo Oy, Rani Plast Oy, Saint-Gobain Finland Oy, Amerplast Oy, Jackon Finland Oy, Renta Oy, Veikko Lehti Oy, Kivi Ry ja Kuljetusrinki Oy.

Verkkokoulutus sopii koko rakentamisen toimialalle

Motiva on tuottanut ympäristöministeriön rahoittamana Rakentamisen muovit -verkkokoulutuksen, joka on suunnattu rakennusalalle koko toimitusketjun käyttöön. Maksuton, itseopiskeltava ja kaikille avoin koulutuskokonaisuus sopii rakennushankkeiden ja urakoiden tilaajille ja toteuttajille, tuoteteollisuudelle, kaupan alalle sekä rakennuskonevuokraamoille. Koulutus antaa esihenkilöille ja työnjohdolle lisätietoa ja valmiuksia opastusta varten.

"Lyhytkestoiseen moduulipohjaiseen verkkokoulutukseen kannattaa tutustua. Jo nyt 160 tietoa kaipaavaa on kirjautunut verkkokoulutukseen, mutta asia konkretisoituu toden teolla toimialalla vasta kun tietoisuus kalvomuovien erilliskeräyksen ja kierrätyksen merkityksestä on levinnyt vielä laajemmin”, toteaa asiantuntija Nina Teirasvuo valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.

Tämän vuoden aikana koulutuskokonaisuus täydentyy vielä yhdellä moduulilla, joka keskittyy muovien kierrättämiseen infrarakentamisessa.
 

Lisätietoja


Ympäristöministeriö
Päivi Piispa
projektipäällikkö
p. 029 5250 167
[email protected]

Motiva
Nina Teirasvuo
asiantuntija
p. 050 472 9487
[email protected]

Kesko
Leena Takaveräjä
rakentamisen ja taloteknisen kaupan vastuullisuuspäällikkö
p. 010 5320 023
[email protected]

Senaatti-kiinteistöt
Mirkka Rekola
kiertotalouden asiantuntija
p. 0400 591 867
[email protected] 

Novart Oy
Anna Hokkanen
QSEH-päällikkö
p. 040 766 1693
[email protected]

ABB Asennustuotteet Porvoon tehdas
Marko Utriainen
tehtaanjohtaja
p. 050 335 4236
[email protected]