Hyppää sisältöön
Media

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä valmistautui ensi viikon ilmastoseminaariin

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 30.1.2020 11.56
Tiedote

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kokoontui torstaina 30.1. Ministerit valmistautuivat 3.-4.2. pidettävään hallituksen Oikeudenmukainen siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan –ilmastoseminaariin, jossa keskitytään siihen, miten ilmastotoimien ja sitoumusten välinen erotus saadaan kurottua ja miten ilmastopolitiikka vaikuttaa Suomeen.

”Hiilineutraalista Suomesta on tullut koko kansan asia: kunnianhimoiselle ilmastopolitiikalle on vahva kansalaisten ja yritysten tuki. Olemme kuulleet Ilmastopaneelin viestin siitä, että tavoitteidemme ja päätettyjen toimien välillä on vielä kuilu. Kokouksessa katsomme yhdessä ilmastotoimien kokonaisuutta ja sitä millaisella polulla pääsemme hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Haluamme varmistaa, että päästöjä vähentävät toimet etenevät ripeästi ja johdonmukaisesti, ja ne myös kohdennetaan reilusti”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Ministerit saivat lisäksi tilannekatsaukset maankäyttösektorin toimenpidekokonaisuudesta ja EU:n vihreän kehityksen ohjelmasta (Green Deal).

Maankäyttösektorin laaja toimenpidekokonaisuus pitää sisällään sekä päästövähennyksiin että hiilinielujen vahvistamiseen tähtääviä toimia. Maa- ja metsätalousministeriön johdolla edistetään metsien hoitoa, metsitystä, metsäkadon vähentämistä, soiden ja turvemaiden päästöjen vähentämistä, suometsien hoitoa sekä maatalousmaiden päästöjen vähentämistä ja hiilensidonnan vahvistamista. Kokonaisuuteen kuuluu myös tutkimus- ja kehittämisohjelma, jossa tuotetaan uutta tietoa muun muassa maankäyttösektorin päästö- ja nieluarvioiden tueksi. Toimenpidekokonaisuus liitetään myöhemmin osaksi uuden ilmastolain voimaantulon jälkeen laadittavaa maankäyttösektorin ilmasto-ohjelmaa.

Komission joulukuussa antama vihreän kehityksen ohjelma on kokonaisvaltainen tiekartta EU:n talouden rakentamiseksi kestävälle pohjalle. Ohjelma kattaa laajalti eri sektoreita koskevia toimia ja pitää sisällään esimerkiksi EU:n ilmastolain, 2030-päästövähennystavoitteiden päivittämisen, kiertotalousohjelman ja luonnon köyhtymisen pysäyttämiseen tähtäävän ohjelman. Ministerit totesivat, että EU:n kunnianhimoinen ilmastopolitiikka tukee myös hallituksen ilmastotavoitteiden saavuttamista. Suomen tavoitteena on, että EU tähtää vähintään -55 prosentin päästövähennyksiin 2030 mennessä. Suomi ajaa johdonmukaisesti kunnianhimoista linjaa vihreän kehityksen ohjelmaan liittyvässä ennakkovaikuttamisessa.

Ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän tehtävänä on ohjata hallitusohjelman toteuttamista hiilineutraalisuustavoitteen edistämisen, hiilinielujen vahvistamisen sekä ilmasto- ja energiapolitiikan päätöksenteon osalta sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja kansainvälinen kilpailukyky huomioiden. Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmän kokoonpano muuttui, kun kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari aloitti ryhmän jäsenenä eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen tilalla.

Lisätietoja:

Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, p. 050 414 1682, [email protected]