Hyppää sisältöön
Media

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä keskusteli rakennusten ilmastoselvityksestä

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2021 16.24
Tiedote

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä sai tiistaina katsauksen rakennusten ilmastoselvityksen asetusluonnoksesta. Asetus tukisi siirtymistä vähähiiliseen rakentamiseen ja mahdollistaisi hiilibudjettien säätämisen eri tyyppisille rakennuksille vuoteen 2025 mennessä.

Rakennusten ilmastoselvityksestä kävisivät ilmi rakennuksen haitalliset ja hyödylliset ilmastovaikutukset, eli hiilijalan- ja kädenjälki, joiden arviointi perustuu yhteiseurooppalaisiin standardeihin ja kattaa koko rakennuksen elinkaaren. Laskentaa varten on kehitetty kansallinen päästötietokanta, joka julkaistiin avoimeen koekäyttöön 1.3.2021 samaan aikaan Suomessa ja Ruotsissa. Ilmastoselvitys tulisi jatkossa esittää rakennusluvan hakemisen yhteydessä. Asetus sisältyy uudistettavaan maankäyttö- ja rakennuslakiin, joka lähetetään lausunnoille kevään aikana.

”Teemme nyt maailmankin mittakaavassa uraauurtavaa työtä, jolla luodaan edellytykset ilmaston kannalta kestävälle tulevaisuuden rakentamiselle”, toteaa ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Ministerityöryhmä keskusteli myös siitä, miten julkisen sektorin ympäristöystävällisiä ajoneuvohankintoja koskevaa lakiluonnosta muokataan lausuntokierroksen palautteen perusteella. Uuden lain tarkoituksena on lisätä vähä- ja nollapäästöisten ajoneuvojen osuutta julkisen sektorin hankinnoissa, joita ovat esimerkiksi koulukuljetukset, jätteiden keruu, paikallisliikenteen bussipalvelut ja Kelan kuljetukset. Lailla pannaan täytäntöön EU:n puhtaita julkisia ajoneuvohankintoja koskevan direktiivin vaatimukset, joita tulee soveltaa 2. elokuuta 2021 alkaen. Hallituksen esitys lähetetään seuraavaksi lainsäädännön arviointineuvostolle, joka antaa lausunnon lakiluonnoksesta.

Ministerityöryhmä sai tiedoksi Suomen ensimmäisen ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategian. Suomessa on tehty uraauurtavaa työtä ICT-alan ilmasto- ja ympäristöasioiden kokonaisvaltaisessa tarkastelussa, ja strategia on kansainvälisestikin ainutlaatuinen. Sen mukaan Suomi tähtää tieto- ja viestintäteknologian osaamisella ilmasto-ongelmien ratkaisijaksi. Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisee strategian 9. maaliskuuta 2021.

Lisäksi ministerit kuulivat edellisen ilmastopolitiikan pyöreän pöydän viestejä toimialojen vähähiilitiekartoista ja valmistautuivat hallituksen puoliväliriiheen huhtikuussa.

Lisätietoja

Riikka Yliluoma
Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja
p. 050 414 1682
[email protected]