Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Ilmainen verkkokoulutus auttaa työkonealaa vähentämään päästöjä

Ympäristöministeriö
1.9.2021 8.45
Uutinen

Työkoneiden käyttäjille on nyt tarjolla kättä pidempää päästöjen vähentämiseksi. Kaikille avoin verkkokoulutus antaa eväitä pienentää rakennustyömaiden ja muiden työkoneita käyttävien tahojen hiilidioksidipäästöjä sekä terveydelle haitallisia pienhiukkaspäästöjä. Koulutus on osa työkonealan green deal -sopimuksia.

Työkoneilla on päästöjen vähentämisessä oma merkittävä roolinsa. Monet työmailla käytettävistä työkoneista ovat vielä polttomoottorikäyttöisiä ja ne tuottavat valtaosan työkoneiden hiilidioksidipäästöistä. Siirtyminen vähäpäästöisten työkoneiden käyttöön ja työkoneiden oikeanlainen käyttötapa auttavat pienentämään päästöjä.

Työkonealalle ja työmaille on solmittu ympäristöministeriön johdolla green deal -sopimuksia, joiden tavoitteena on vähentää päästöjä vapaaehtoisin toimin. Tuore koulutuskokonaisuus on osa sopimusten toimeenpanoa.

”Koulutuskokonaisuus liittyy ilmastonmuutoksen hillintään. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Suomessa päästövähennyksiin kaikilla yhteiskunnan aloilla, myös työkoneissa, ohjaa ilmastolaki”, muistuttaa neuvotteleva virkamies Tuomo Kalliokoski ympäristöministeriöstä.

Verkkokoulutuksen tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjen lisäksi terveydelle haitallisia  lähipäästöjä, kuten pienhiukkasia, hiilimonoksidia ja typpidioksidia.

Vinkkejä työsuunnitteluun ja taloudelliseen ajotapaa

Koulutuksessa käydään läpi esimerkiksi, miten päästöjä voi vähentää työ- ja hankintasuunnittelulla ja työkoneiden kunnossapidolla, sekä mikä merkitys työtekijän perehdyttämisellä on. Lisäksi koulutuksessa saa vinkkejä taloudelliseen ajotapaan.

”Taloudellisen ajotavan tuottamia päästövähennyksiä on haastavaa muuttaa numeroiksi, mutta keino on kustannustehokas: ilman mitään lisäkuluja ainoastaan toimimalla taloudellisen ajotavan periaatteiden mukaisesti säästetään polttoainetta ja päästöjä muodostuu vähemmän”, sanoo ympäristöministeriön erityisasiantuntija Katja Ohtonen.

Koulutus on suunnattu ensisijaisesti työkoneiden käyttäjille, koneurakoitsijoille, työmaavastaaville, tilaajaorganisaatioille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Maksuton ja lyhytkestoiseen opiskeluun muokattu aineisto sopii sekä itseopiskeluun että opetusmateriaaliksi.

Vähäpäästöiset työkoneet -verkkokoulutuksen on tuottanut Motiva, ja sen tilaaja on ympäristöministeriö.

Lisätietoja:

Työkoneiden hiilidioksidipäästöt
Tuomo Kalliokoski
neuvotteleva virkamies
ympäristöministeriö
0295 250 053
[email protected]

Lähipäästöt, ilmansuojelu
Katja Ohtonen
erityisasiantuntija
ympäristöministeriö
0295 250 168
[email protected]