Hyppää sisältöön
Media

EU:n ympäristöneuvosto: Ennallistamisasetusehdotuksesta yleisnäkemys

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 20.6.2023 16.00
Tiedote
Kuva: Viivi Myllylä

EU:n ympäristöministerit kokoontuivat tänään 20.6. Luxemburgissa. Kokouksen tavoitteena oli saavuttaa yleisnäkemys EU:n ennallistamisasetusehdotuksesta. Neuvosto saavutti yleisnäkemyksen, sillä jäsenmaiden määräenemmistö kannatti puheenjohtajamaa Ruotsin kompromissiesitystä.

Suomi ei sille aiheutuvien, muita jäsenmaita suhteellisesti suuremmista kustannuksista ja niihin liittyvistä epävarmuuksista johtuen voinut tukea neuvoston yleisnäkemystä. Suomi pyrkii jatkossakin vaikuttamaan aktiivisesti ennallistamisasetusehdotuksen jatkokäsittelyyn.

Ennallistamisasetusehdotuksen neuvotteluissa Suomi on pyrkinyt kunnianhimoisiin, mutta toteuttamiskelpoisiin tavoitteisiin ja velvoitteisiin. Suomi on tehnyt neuvottelujen aikana useita ehdotuksia, jotka heijastuvat yleisnäkemyksen sisällössä. Suomi on edellyttänyt kustannusten merkittävää madaltamista ja esittänyt erilaisia jäsenmaiden olosuhteet huomioivia sekä toimeenpanon joustavuutta lisääviä muutoksia.

Neuvoston yleisnäkemys on jäsenmaiden yhteinen kanta, mutta se ei vielä ole lopullinen päätös asetuksesta. Euroopan parlamentissa aloitten käsittely on vielä kesken. Parlamentin muodostettua kantansa alkavat kolmikantaneuvottelut neuvoston, parlamentin ja komission välillä.

Euroopan komissio julkaisi 22.6.2022 ehdotuksen ennallistamisasetukseksi, eli niin kutsutuksi luonnon tilan parantamista koskevaksi asetukseksi. Ennallistamisasetusehdotus on osa EU:n biodiversiteettistrategiaa. EU-maat hyväksyivät vuonna 2020 EU:n biodiversiteettistrategian, jonka tavoitteena on pysäyttää luontokato ja kääntää luonnon monimuotoisuuden kehitys myönteiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Lisätietoja:

Olli Ojala
ympäristöneuvos
ympäristöministeriö
p. +358 29 525 0039
[email protected]

Tuuli-Maaria Aalto
pysyvän edustajan sijainen
Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa
p. +32 2 2878 624
[email protected]