Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja puutarhatalouden muovijätteen talteenottoon opas

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2021 14.21
Tiedote

Uusi viljelijöille sekä puutarha- ja kasvihuoneyrittäjille suunnattu verkko-opas neuvoo tuoteryhmittäin, miten muovit voi puhdistaa, lajitella ja säilyttää tiloilla sekä toimittaa joko kierrätykseen tai energiakäyttöön.

Muovipakkausten tuottajilla ja käyttäjillä on iso rooli siinä, miten tehokkaasti muovijäte saadaan kiertoon. Oppaan avulla muovien kierrättäminen on vaivattomampaa, ja yhä suurempi osa muoveista saadaan uusiokäyttöön. Opas sisältää tulostettavat huoneentaulut maatiloille ja puutarhoille.

Muovijäte on merkittävä ympäristöongelmia. Muovin kierrättämisellä suojelemme ympäristöä ja vesistöjä roskalta ja mikromuoveilta. Lisäksi vähennämme muovin valmistuksen ja muovijätteen polton aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. 
Maataloudessa muovijätettä muodostuu noin 12 000 tonnia vuodessa. Suuri osa muovista päätyy edelleen poltettavaksi.

Opas on yksi Suomen muovitiekartan maa- ja puutarhatalouteen liittyvistä toimista, joilla tehostetaan muovien kierrättämistä ja korvaamista. Kansalliseen muovitiekarttaan on koottu toimia, joilla vähennetään muoveista aiheutuvia haittoja, vältetään turhaa kulutusta, tehostetaan muovien kierrätystä ja korvataan  fossiilisista raaka-aineista valmistettuja muoveja kestävillä ja uusiutuvilla vaihtoehdoilla. 

Oppaan ovat julkaisseet ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö.

Ruokavirasto: Maatilojen ja puutarhojen muoviopas
Muovitiekartta.fi: Tehostetaan maatalous- ja puutarhamuovien kierrätystä ja korvaamista

Lisätietoja:

Maa- ja metsätalousministeriö
Neuvotteleva virkamies Titta Berlin, [email protected], puh. 0295 162 026

Ympäristöministeriö
Ohjelmapäällikkö Merja Saarnilehto, [email protected], puh. 0295 250 259


 

Ruoka ja maatalous