Hyppää sisältöön
Media

Pääministeri Marin ja muita ministereitä pohjoismaisiin kokouksiin

opetus- ja kulttuuriministeriösosiaali- ja terveysministeriöulkoministeriövaltioneuvoston viestintäosastoympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 27.10.2021 7.57
Tiedote 616/2021
Kuva: Pohjoismaiden neuvosto ja Pohjoismaiden ministerineuvosto

Pääministeri Sanna Marin osallistuu keskiviikkona 3. marraskuuta Kööpenhaminassa Pohjoismaiden neuvoston 73. istuntoon sekä Pohjoismaiden pääministerien kokoukseen. Suomi toimii kuluvana vuonna hallitusten välisen pohjoismaisen yhteistyön puheenjohtajana.

Pääministeri Marin johtaa Kööpenhaminassa Pohjoismaiden pääministerien kokousta, johon osallistuvat myös itsehallintoalueiden eli Färsaarten, Grönlannin ja Ahvenanmaan päämiehet kanssa. Kokouksen pääaiheena on pohjoismainen huoltovarmuus ja varautumisyhteistyö, jonka puitteissa pureudutaan pohjoismaiseen energiaturvallisuuteen ja kriisinsietokykyyn ja -valmiuteen. Aloite pohjoismaisen huoltovarmuus- ja varautumisyhteistyön tiivistämiseksi on keskeinen Suomen puheenjohtajakauden teema. Pohjoismaisen yhteistyön vuonna 2019 hyväksytyn vision mukaisesti tavoitteena on, että Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä.

Pohjoismaiden neuvoston 73. istunnon puitteissa järjestetään huippukokous, jossa pääministerit ja kansanedustajat keskustelevat siitä, mitä Pohjoismaat voivat oppia koronakriisistä ja miten yhteistyötä voidaan jatkossa vahvistaa. Keskiviikkona myös NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg puhuu Pohjoismaiden neuvostolle. Tämän jälkeen neuvosto keskustelee puolustuksesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto toimii tiistaina 2. marraskuuta puheenjohtajana pohjoismaisessa ulkoministerikokouksessa (N5). Kokouksen teemoja ovat muun muassa Afganistan ja ajankohtaiset YK-ja ETYJ-asiat. Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää myös puheenvuoron pohjoismaisesta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Pohjoismaiden neuvoston täysistunnossa.

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist toimii tiistaina 2. marraskuuta puheenjohtajana pohjoismaisessa yhteistyöministerikokouksessa. Yhteistyöministerit käsittelevät muun muassa Pohjoismaiden ministerineuvoston vuoden 2022 budjettia ja keskustelevat selvitysmies Jan-Erik Enestamin antamista suosituksista pohjoismaisen yhteistyön tiivistämiseksi kriisiaikoina. Yhteistyöministerit tapaavat myös Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajistoa ja osallistuvat täysistunnossa kyselytunnille. Ministeri Blomqvist antaa myös selonteon Pohjoismaiden neuvostolle pohjoismaisten yhteistyöministereiden ja tasa-arvoministereiden puolesta. Keskiviikkona 3. marraskuuta ministeri Blomqvist osallistuu paneelikeskusteluun pohjoismaisessa kansalaisjärjestötapahtumassa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen toimii keskiviikkona 3. marraskuuta puheenjohtajana pohjoismaisessa ympäristö- ja ilmastoministerikokouksessa. Ministerit keskustelevat siitä, miten Pohjoismaat voisivat yhdessä edistää Glasgowin ilmastokokouksen (COP26) tuloksia. Aiheena on lisäksi nuorten osallistuminen maailmanlaajuiseen ympäristö- ja ilmastotyöhön sekä Pohjoismaiden tavat tukea sitä. Ympäristöministereillä on myös yhteiskokous Pohjoismaiden neuvoston kestävän kehityksen valiokunnan kanssa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen toimii puheenjohtajana pohjoismaisessa kulttuuriministerikokouksessa 3. marraskuuta. Kokouksen keskeisiä teemoja ovat mm. kulttuuri ja kestävä kehitys sekä kansainvälisten teknologiajättien vaikutus demokraattiseen keskusteluun ja ammattimaiseen uutismediaan.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuus-, lasten- ja nuortenkirjallisuus-, musiikki-, elokuva- sekä ympäristöpalkinnot jaetaan gaalassa tiistaina 2. marraskuuta klo 21.00 suomen aikaa. Gaalaa voi seurata suorana lähetyksenä esimerkiksi Pohjoismaiden neuvoston ja Pohjoismaiden ministerineuvoston verkkosivulla.

Sosiaalisessa mediassa kokouksia voi seurata tunnisteilla: #nrpol #nrsession ja #norden2021.

Lisätietoja:

Pääministeri: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306; EU- ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia

Ulkoministeri: lähetystöneuvos Christina Lehtinen, p. +358 295 351 787

Pohjoismainen yhteistyöministeri: erityisavustaja Carolina Nordling, p. 0295 150 278 ja Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Johan Schalin, p. 0295 351 781

Ympäristö- ja ilmastoministeri: erityisavustaja Antti Heikkinen, p. 050 348 1406 ja erityisasiantuntija Bo Storrank, p. 050 514 2283.

Tiede- ja kulttuuriministeri: erityisavustaja Eeva Kärkkäinen, +358 40 149 2201 ja kulttuuriasiainneuvos Riitta Heinämaa, +358 50 310 3419