Hyppää sisältöön
Media

Orpon hallitukselle nimitettiin kuusi valtiosihteeriä

maa- ja metsätalousministeriöoikeusministeriöopetus- ja kulttuuriministeriösisäministeriösosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriövaltioneuvoston viestintäosastovaltiovarainministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2023 14.35
Tiedote
Valtiosihteerit vasemmalta ylhäältä lukien: Päivi Nerg, Laura Rissanen, Timo Jaatinen, Elina Laavi, Juha Martelius ja Teija Makkonen.

Valtioneuvosto nimitti yleisistunnossaan 29. kesäkuuta maatalous- ja metsätieteiden maisterin Päivi Nergin, valtiotieteiden maisterin Laura Rissasen, valtiotieteiden maisterin Timo Jaatisen, hallintotieteen maisterin Elina Laavin, valtiotieteiden tohtorin Juha Marteliuksen ja sotatieteiden maisterin, tradenomin (yamk), hallintotieteiden kandidaatin Teija Makkosen valtiosihteereiksi.

Päivi Nerg nimitettiin maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin valtiosihteeriksi. Muut kolme hallituspuolueiden puheenjohtajien valtiosihteeriä nimitettiin torstaina 22. kesäkuuta. Laura Rissanen nimitettiin sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen, Timo Jaatinen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen sekä työministeri Arto Satosen, Elina Laavi kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen sekä tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan, Juha Martelius sisäministeri Mari Rantasen ja Teija Makkonen oikeusministeri Leena Meren valtiosihteeriksi. Valtiosihteerien toimikausi alkaa 29.6.2023 ja jatkuu ministerin toimikauden ajan.

Samassa valtioneuvoston yleisistunnossa valtiosihteerit Rissanen, Jaatinen ja Martelius vannoivat virkavalan ja valtiosihteerit Laavi ja Makkonen antoivat virkavakuutuksen.

Päivi Nerg siirtyy valtiosihteeriksi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) elinvoimajohtajan tehtävästä. Nerg on toiminut aikaisemmin muun muassa valtiovarainministeriössä alivaltiosihteerinä ja hallinto- ja kehitysjohtajana sekä sisäministeriössä kansliapäällikkönä. Ennen ministeriöuraansa hän työskenteli Kuopion ja Itä-Suomen yliopiston johtotehtävissä.

Laura Rissanen siirtyy sosiaali- ja terveysministeriöön Keskosta, jossa hän toimi pääkaupunkiseudun, Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson aluejohtajana. Tätä ennen hän työskenteli Sivistystyönantajat ry:n elinkeinopoliittisesta edunvalvonnasta vastaavana johtajana. Rissasella on pitkä ura politiikan taustatehtävissä. Hän on toiminut muun muassa Kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteerinä ja ministerin erityisavustajana kolmessa eri ministeriössä.

Timo Jaatinen toimi ennen nimitystään valtiosihteeriksi Kokoomuksen neuvonantajana. Tätä ennen hän työskenteli pitkään eri edunvalvontajärjestöjen johtotehtävissä: yli kymmenen vuotta Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajana sekä toimitusjohtajana Suomen Satamaliitossa ja Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitossa. Lisäksi Jaatinen on toiminut ministerin erityisavustajana kolmessa eri ministeriössä.

Elina Laavi on työskennellyt viimeisten vuosien aikana Kokoomuksen yhteyspäällikkönä. Hän on toiminut aikaisemmin Työeläkevakuuttajat TELA ry:n yhteiskuntasuhteiden päällikkönä, Lahden kaupungin yhteysjohtajana sekä KUUMA-kuntien yhteistyöjohtajana. Laavi on työskennellyt aiemmin myös ministerin erityisavustajana. Hänet valittiin kesäkuussa 2023 Lahden kaupungin elinvoimajohtajaksi. Hän on jäämässä tehtävästä työvapaalle valtiosihteerin toimikauden ajaksi. 

Juha Martelius siirtyy valtiosihteeriksi puolustusministeriön apulaisosastopäällikön tehtävästä. Hän on tehnyt pitkän virkauran valtionhallinnossa ja toiminut puolustusministeriössä tutkimusjohtajana, eduskunnassa valiokuntaneuvoksena sekä Suojelupoliisissa erikoistutkijana ja analyysitoimiston päällikkönä. Martelius on työskennellyt myös ministerin erityisavustajana.

Teija Makkonen toimi ennen nimitystään valtiosihteeriksi eduskunnassa kansanedustajan avustajana. Aikaisemmin hän on työskennellyt pitkään eri tehtävissä Puolustusvoimien palveluksessa: Maanpuolustuskorkeakoulussa, Merivoimien esikunnassa sekä Pääesikunnassa muun muassa erikoissuunnittelijana.

Ministerin valtiosihteeri toimii ministerin apuna poliittiseen ohjaukseen ja asioiden valmisteluun liittyvissä tehtävissä. Hän avustaa ja edustaa ministeriä poliittisten linjausten muodostamisessa, ministeriöiden välisessä koordinoinnissa ja kantojen yhteensovittamisessa, hallitusohjelman toimeenpanossa ministerin toimialalla sekä EU-asioiden ja kansainvälisten tehtävien hoitamisessa. 

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Ritva Järvinen, p. 0295 160 366, valtioneuvoston kanslia